ПАРЛАМЕНТ ФБИХ ОГРАНИЧИО ПОСКУПЉЕЊЕ СТРУЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПАРЛАМЕНТ ФБИХ ОГРАНИЧИО ПОСКУПЉЕЊЕ СТРУЈЕ


- На ванредној сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ донесен је Закон о допуни Закона о електричној енергији у Федерацији Босне и Херцеговине којим се ограничава поскупљење струје на максимално 20 посто.

Иако је приједлог тог закона овај дом прихватио раније, а јуче и Дом народа, није досад могао ступити на снагу без усаглашавања јер је јуче у Дому народа одобрен са додатним амандманом. Због тога се Представнички дом морао састати поново и учинио је то вечерас прихвативши такође наведени амандман, односно усагласивши коначни текст закона.

Тај амандман налаже да федерална влада мора интервенисати, ограничити посебном одлуком раст цијена електричне енергије привредним субјектима, уколико на ширем тржишту дође до раста ових цијена већег од 20 посто у односу на претходну годину.

Приједлог у првобитном тексту закона био је да тај параметар износи 50 посто.

Услови за објављивање стекли су се усаглашавањем текста овог закона на вечерашњој ванредној онлине сједници Представничког дома федералног парламента.

Предлагач допуна Закона о електричној енергији, у Дому народа био је делегат Јасмин Дувњак, а у Представничком дому Клуб заступника Странке демократске акције. Предложили су истовјетне варијанте, а прихваћени амандман у Дому народа, који је направио разлику у текстовима, предложили су јуче делегати Елмедин Конаковић и Анер Жуљевић.

Вечерас у Представничком дому је уз Закон усвојен и закључак да федерална влада, по истеку прва три мјесеца идуће године, сачини анализу ефеката посебне одлуке о ограничавању раста цијена струје за привреду и упозна с тим парламент.

Предлаган је и закључак да Влада осигура у буџету ФБиХ за 2022. новац за подршку за два електропривредна предузећа у ФБиХ ако Закон с усвојеним амандманом произведе код њих губитке, али заступници нису дали већину гласова за тај приједлог.

Закон може ступити на снагу по објави у "Службеним новинама".
 
(Фена)