УСПЈЕШНО ЗАВРШАВАЈУ 2021. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

УСПЈЕШНО ЗАВРШАВАЈУ 2021. ГОДИНУ


ЕПФ завршава 2021. годину са више од 34.000 чланова којима се редовно уплаћује добровољни пензијски допринос.
Европски добровољни пензијски фонд завршава 2021. годину са више од 34.000 чланова којима се редовно уплаћује добровољни пензијски допринос. Примјетно је повећање броја чланова, као и броја послодаваца који се одлучују да награђују своје раднике за њихову лојалност, што је тренд који се очекује и у наредном периоду. У 2021. години више послодаваца је почело са уплатама добровољног пензијског доприноса за своје раднике, а већ неколико послодаваца се одлучило за приступање ЕПФ-у и они ће почети са уплатама за своје раднике од почетка следеће године. Број индивидуалних уговора се вишеструко повећао.
 
Здравко Зечевић, извршни директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом током сумирања овогодишњих резултата пословања осврнуо се на ситуацију на тржишту рада. "Послодавци, посебно из приватног сектора, сусрећу се са озбиљним проблемима када је у питању тржиште радне снаге: недостатак квалификованог кадра, одлазак радника, мотивација запослених, све то утиче на неминовно повећање трошкова послодавца, па и за лична примања запослених. Трендови показују да је тешко наћи и задржати радника, гдје плата често није главни разлог напуштања послодавца. Са друге стране, послодавци су свјесни да радници нису трошак, већ инвестиција у коју је увијек прихватљиво улагати, јер без радника нема ни посла. Послодавци су често у дилеми - Шта ако уложим у радника, а он оде од мене? Ми на то увијек кажемо – А шта ако не уложите у радника, а он остане код вас?"
 
Штедња у ЕПФ-у послодавцима пружа неколико могућих предности – то је најјефтинији законски начин награђивања запослених за њихову лојалност послодавцу, јер су уплате у ЕПФ, до 100 КМ мјесечно по раднику, ослобођене пореза и доприноса, те комплетан трошак по том основу је признати трошак пословања (за 10% се умањује и износ пореза на добит). Уштеда и смањење ефеката нежељене флуктуације запослених је још једна предност јер у просјеку, трошак одласка радника у првој години запослења послодавца кошта између 8.200 и 20.000 КМ (у зависности од позиције, гдје је доња граница просјечна плата). Ово је такође и упоредна предност на тржишту радне снаге коју може имати послодавац који се одлучи за овакав вид мотивације запослених, јер размишља и брине се дугорочно за стандард својих радника. Оснивањем пензијског плана за своје запослене послодавац учвршћује осјећај припадности својих запослених, али и показује додатну пажњу за радника, што има за циљ да позитивно утиче на његову мотивацију за обављање радних задатака.
 
„План за наредни период је даље ширење свијести о потреби штедње, те интензивно остваривање контаката са послодавцима из јавног и приватног сектора. И послодавци и радници треба да имају на уму да је добровољност загарантована, а наша је обавеза да дођемо у прилику да им пружимо све потребне информације. С тим у вези, надамо се да ћемо у следећој години остварити преко 500 контаката са послодавцима.“
 
"Штедња није луксуз, него потреба, јер нема сумње да нас у будућности чекају далеко мања примања у односу на период док радимо. Не постоји лош начин штедње, а једна од примамљивих опција је добровољно пензијско осигурање. Један од сигурнијих начина да се умањи наведени ризик је да имамо своју личну пензију, коју прикупљамо за вријеме радног вијека. Штедњом у ЕПФ-у смањујете ризик ниских пензија и директно позитивно утичете на квалитет свог живота у будућности", објаснио је Зечевић.

Подаци о структури чланова Европског добровољног пензијског фонда показују да су и радници у Републици Српској умногоме заинтересовани да штеде онда када и послодавац покаже бригу за њих на овај начин. Штедња у ЕПФ-у је радницима занимљива јер могу штедити самостално из своје бруто плате. Поједностављено речено и примјера ради, радник може да добије 50 КМ од своје бруто плате на свој рачун у ЕПФ-у, што значи да би му око 30 КМ била мања нето плата. Наведено додатно доприноси учвршћивању повјерења и повезаности радника и послодавца, те је објема странама лакше планирати будућност.