МАЈКЛ МАРФИ НОВИ АМБАСАДОР САД У БИХ :: Semberija INFO ::

 

МАЈКЛ МАРФИ НОВИ АМБАСАДОР САД У БИХ


- Мајкл Марфи биће нови амерички амбасадор у Босни и Херцеговини након што је Сенат потврдио његову номинацију.
Предсједник Џо Бајден номиновано Марфија у јулу за новог амбасадора у БиХ.

Мајкл Марфи је раније, приликом саслушања у Комитету за спољне послове америчког Сената рекао је да ће, ако буде потврђен, подржавати помирење међу сва три конститутивна народа у БиХ и осталих, што је формулација коју америчке дипломате углавном преформулишу у "етничке заједнице".

Осим тога, Марфи је, слично као садашњи амбасадор Ерик Нелсон и бивши специјални изасланик Стејт департмента Метју Палмер, рекао да ће САД тражити да БиХ продуби "партнерство" с НАТО савезом, ниједном не спомињући чланство, а такође је занимљиво да ће тражити продубљивање тог партнерства "тамо гдје постоји консензус", што се може протумачити тиме да ће се за даље кораке према НАТО-у тражити консензус између три конститутивна народа и осталих,  што је такође релативна новина.

Говорећи о уставним реформама Дејтона, слично као Палмер, Марфи је рекао да се тражи"ограничена уставна реформа", која ће ријешити имплементацију одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци", и отворити простор за више цивилног изражавања у јавном простору.  Имао је много блажи и мање критичан наступ према Републици Српској и њеним политичарима у односу на већину претходних саслушања у Комитету.

Ниједном није поменуо Републику Српску ни Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, а за "етнонационалистичку реторику", за коју је рекао да постоји у БиХ, није окривио никога у БиХ, већ "малигно дјеловање" Русије и Кине, што је описао директном пријетњом за америчке националне интересе.

На директно питање сенатора Бена Кардина о "намјерама српске популације у БиХ за јачом аутономијом", Марфи је одговорио одмјерено и индиректно, потврдивши приврженост САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ, те да ће бити посвећен дјеловању против реторике која то доводи у питање. Прецизирао је шта подразумијева"ограничена уставна реформа" у смислу имплементације одлуке "Сејдић и Финци", као и јачању економског просперитета у БиХ.

Током цијелог излагања подвукао је да ће његов приоритет бити борба против корупције и слабљења владавине права те је најавио да ће у том смислу бити спреман да користи санкције које је одобрио амерички предсједник Џо Бајден, али без навођења детаља на кога се то односи и на који начин ће санкције бити примијењене. Умјесто тога, фокусирао се на Русију и Кину, које, по његовим ријечима, желе да БиХ буде пропала држава како би на тај начин спроводили своје интересе, који штете интересима САД, јер их је оптужио да профитирају од корупције и слабљења владавине права у БиХ. На самом почетку свог излагања пружио је подршку, не само територијалном интегритету и суверенитету БиХ, већ и новом високом представнику Кристијану Шмиту. Говорећи о ратним злочинима и Сребреници, рекао је да од свих лидера очекује рад на помирењу, а да су за злочине који су се дешавали током рата одговорни појединци, а не цијеле етничке заједнице.

Он би у БиХ могао стићи током наредног мјесеца.

Сарајево му није непознато.

Службовао је овдје прије 12 година, када је био и шеф политичког одјела Амбасаде САД у БиХ.
 
(Независне)