ГОДИНУ ДАНА ОД ИЗБОРА У МОСТАРУ НИСУ РИЈЕШЕНЕ ПОДЈЕЛЕ :: Semberija INFO ::

 

ГОДИНУ ДАНА ОД ИЗБОРА У МОСТАРУ НИСУ РИЈЕШЕНЕ ПОДЈЕЛЕ


- Годину дана након одржавања избора у Мостару, први пут након више од једне деценије, сукоби и неслагања који су постојали и раније остали су и након избора.

Они који су Мостарски споразум који је омогућио одржавање избора подржавали и раније тврде да је он дао успјех, док удружења која су била против и данас тврде да он ништа није промијенио. Док грађанска удружења и дио партија у Сарајеву сматрају да су избори само зацементирали подјеле које су постојале и прије избора, представници Срба и Хрвата у Градском вијећу кажу да су се ствари већ промијениле набоље. У петак смо покушавали ступити у контакт са Салемом Марићем, предсједником Локалног одбора СДА у Мостару, као и са самим одбором, али нико нам се није јављао на телефон.

Младен Крњеушић из СНСД-а Мостар каже за "Независне новине" да су Срби задовољни, али да је једна година мало да се оцијени укупан успјех.

"Избори су успјели ако гледамо из угла да коначно имамо свог представника у Градском вијећу, што је нешто што смо хтјели имати већ више од 20 година. Само то је изванредан успјех. Ако ништа друго, сада имамо говорницу с које можемо говорити о оном што нас мучи. Али годину дана је мало да се ријеше нагомилани проблеми", каже Крњеушић.

Наглашава да је највећи изазов чињеница да млади Срби одлазе из града јер не могу наћи запослење.
"Тешко је наћи посао", каже он.

Влатко Мариновић, шеф Клуба вијећника ХДЗ-а, за "Независне новине" каже да сматра да се много ствари промијенило набоље за Мостар.

"Прво , чињеница да су грађани Мостара први пут могли бирати на темељу законитих и уставних изборних правила тко ће их представљати је само по себи много. Грађани су два изборна циклуса били осуђени да не могу бирати своје представнике", каже он.

На примједбе да је Мостар "град случај", истиче да су тај термин сковали сарајевски политичари, иако, како он тврди, кривица почива на Парламентарној скупштини БиХ која је унутар Изборног закона измијенила изборна правила.

Према његовим ријечима, скоро никад се не узима у обзир чињеница да је договор у Мостару, како наводи, плод домаћих лидера који су успјели не само договорити рјешење, већ га имплементирати у рекордно кратком року.
На питање да ли је тај споразум зацементирао етничке подјеле, Мариновић наглашава да је Мостар био и остао истински мултиетнички и вишенационални град који има јединствену администрацију.

Амна Поповац, активисткиња из Мостара, пак, сматра да не само да су етничке подјеле остале - већ да су омогућиле корупцију попут, како тврди, набавке тепиха за Градско вијеће који коштају 6.000 марака.

"Годину дана наших живота је ново Градско вијеће протраћило у бесконачним расправама без конкретних резултата и закључака", каже она. На питање да ли је међународна заједница дио рјешења или проблема, она сматра да су међународни представници аминовали изборну крађу.

Делегација ЕУ: Потребно испунити очекивања грађана

Одржавање избора у Мостару у децембру 2020, први пут након 2008. године , и формирање нове градске администрације у фебруару 2021. су позитивни кораци који су запажени и у недавном извјештају Европске комисије као испуњавање кључног приоритета од укупно 14 приоритета, рекао је за "Независне новине" Фердинанд Кониг, портпарол Делегације ЕУ у БиХ.

"Споразум о одржавању избора је демонстрирао да се дугогодишња политичка питања могу ријешити ако постоји политичка воља. Уз подршку ЕУ, град Мостар је организовао успјешни фестивал током љета - 'Опен Цитy Мостар', што је на једном мјесту окупило све грађане с различитим погледима", нагласио је он.

Међутим , како је нагласио, да би позитивни помаци могли бити настављени потребно је да власти испуне очекивања грађана када је ријеч о функционалности институција.
 
(Независне)