Свијет се утркује да заустави ширење нове омикрон варијанте короне :: Semberija INFO ::

 

Свијет се утркује да заустави ширење нове омикрон варијанте короне


АМСТЕРДАМ, ЛОНДОН - Земље широм свијета утркују се с увођењем нових забрана путовања и ограничења за све оне који долазе из јужне Африке у настојању да обуздају нову омикрон варијанту ковида 19.

Ови потези долазе након што су постојање те варијанте службено потврдили здравствени ауторитети. Омикрон има много мутација и рани докази упућују на повећан ризик од поновне инфекције, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

Холандија се тренутно бори с рекордним порастом броја случајева. Дјелимично затварање - које укључује пријевремено затварање барова, ресторана и већине трговина - ступа на снагу у недјељу.

Нова варијанта омикрон први пут је пријављена Свјетској здравственој организацији из Јужноафричке Републике 24. новембра. Потом је идентификован у Боцвани, Белгији, Хонг Конгу и Израелу.

Путници из Јужноафричке Републике, Намибије, Зимбабвеа, Боцване, Лесота и Есwатинија неће моћи ући у Уједињено Краљевство осим ако су држављани Уједињеног Краљевства или Ирске, или становници Уједињеног Краљевства.

Амерички званичници рекли су да ће летови из Јужноафричке Републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесота, Есватинија, Мозамбика и Малавија бити блокирани, одражавајући раније потезе које је предузела Евроспка унија. Они ће ступити на снагу у понедјељак.

Низ других земаља такође је најавило ограничења. Аустралија је објавила да ће летови из ових земаља бити обустављени на 14 дана. Свима који нису Аустралијанци, а који су били у тим земљама у посљедње двије седмице сада је забрањен улазак у Аустралију.

Јапан је најавио да ће од суботе путници из већег дијела јужне Африке морати у карантену од 10 дана и за то вријеме проћи укупно четири теста, док је Индија наредила ригорознији преглед и тестирање за путнике који долазе из Јужноафричке Републике, Боцване и Хонг Конга.

Иран ће забранити улазак путника из шест јужноафричких земаља, укључујући Јужноафричку Републику. Иранци који долазе из регије биће примљени након два негативна тестирања, јавља државна ТВ.

Бразил је такође рекао да ограничава путовања у регију из шест афричких земаља, док Канада забрањује улазак свих страних држављана који су путовали кроз Јужноафричку Републику, Намибију, Зимбабве, Боцвану, Лесото, Есватини или Мозамбик у посљедњих 14 дана. Тајланд такође забрањује улазак путницима из осам јужноафричких земаља.

СЗО је рекао да се чини да се број случајева ове варијанте, првобитно назване Б.1.1.529, повећава у готово свим јужноафричким провинцијама.

"Ова варијанта има велики број мутација, од којих су неке забрињавајуће", наводи се у саопштењу тијела Уједињених нација за јавно здравство.

Речено је да је "прва позната потврђена инфекција Б.1.1.529 из узорка узетог 9. новембра". СЗО је рекао да ће требати неколико седмица да се схвати утицај нове варијанте, јер су научници радили на утврђивању колико је преносива.

Високи британски научни званичник упозорио је да ће вакцине "готово сигурно" бити мање учинковита против нове варијанте, јавио је ББЦ.


ФЕНА / НЕЗАВИСНЕ