ЦИЈЕНА ГОРИВА У СРПСКОЈ КОНАЧНО ЋЕ ПАДАТИ :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНА ГОРИВА У СРПСКОЈ КОНАЧНО ЋЕ ПАДАТИ


- Иако се цијена горива на пумпама у Српској у протеклих седам дана нису мијењале, стручњаци из ове области истичу да се такав тренд очекује и у наредним данима, али и да ће доћи до пада цијена, што је сигурно добра вијест за привреду, али и за потрошаче.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, у разговору за "Независне новине" истиче да у претходном периоду цијене нису расле те да засад очекује стабилан период.

"Моја процјена је да ће се у наредном периоду наставити стагнација цијена и да након тога може доћи и до пада, ако се узме у обзир да смо имали драстичне промјене у протекла два мјесеца", казао је Тришић.

Истиче да све то зависи од рафинеријских улазних цијена, које засад немају тенденцију раста, а то ће се наставити наредних седам до десет дана, што је одлично за привреду и потрошаче.

Додао је да на бензинским пумпама у Републици Српској бензин у просјеку кошта 2,32-2,39 КМ по литру, дизел 2,29-2,39 КМ по литру и ТНГ (ауто-плин) 1,45-1,59 КМ по литру.

"Мислим да би за нафтни сектор Републике Српске било јако важно да смо дио процеса 'Отворени Балкан', који би на неки начин стабилизовао овакве ситуације, у којима имамо драстичне промјене цијена. У неком редовном режиму рада сигурно би било ефекта на крајње купце кроз снижења оперативних трошкова, као што су трошкови граничних процедура и логистички трошкови, што би смањило малопродајне цијене", појашањава Тришић.

Како је рекао, што се тиче цијене нафте на свјетском тржишту, тренутно је заустављен раст, што значи да су се зауставила нелогична тектонска помјерања цијена свих облика енергије на берзама.

"Тренутна енергетска криза је све водеће економије и компаније довела у ситуацију изврше притисак на водеће произвођаче сирове нафте да повећају производњу, што би аутоматски довело до пада индекса, односно цијена", истиче Тришић.

Појашњава да овакав развој ситуације у којој расте цијена нафте на берзи иде у прилог великим компанијама, које компензују изгубљену добит, а поред тога и државе убиру у свој буџет.

Саша Стевановић, економски аналитичар, казао је за "Независне новине" да се у наредном периоду очекује успоравање инфлације.

"Сад тренутно имамо ситуацију да је у Аустрији лоцкдоwн па ће и комплетна Европа у наредном периоду отићи у лоцкдоwн, све ће то смањити тражњу, а то ће морати довести до нижих цијена", каже Стевановић.

Према његовим ријечима, све ће зависити од здравствене ситуације.

"Она се тренутно у Европи компликује, а то је једно од најпотентнијих тржишта у смислу платежно најспособнијих тржишта у свијету", каже Стевановић.

Да је стангирање, али и најаве нижих цијена јако значајно за саме потрошаче, сматра и Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

"Да у наредном периоду неће расте цијене горива јако је битно, то је некако показатељ да ће људи мало одахнути и да ће раст цијена основних животних намирница коначно стати", истиче Марићева.

Како је рекла, и удружења за заштиту потрошача прате шта се дешава на свјетском тржишту те знају да је дошло до пада цијена нафте и нафтних деривата.

"Надамо се да ће и на нашим пумпама доћи до нижих цијена. С друге стране, колико ћемо то осјетити у паду цијена основних животних намирница засад нисмо сигурни, али надамо се да ће поштовање маржи стопирати раст цијена, али и довести до појефтињења одређених артикала", истиче Марићева.
 
(Независне)