ДВИЈЕ РЕГИЈЕ У АУСТРИЈИ ИДУ У ПОТПУНИ ЛОКДАУН :: Semberija INFO ::

 

ДВИЈЕ РЕГИЈЕ У АУСТРИЈИ ИДУ У ПОТПУНИ ЛОКДАУН


Двије аустријске регије најпогођеније пандемијом вируса корона, Салзбург и Горња Аустрија, у понедјељак ће увести карантин за цијелу популацију.

Те мјере би требало да буду укинути око Божића, рекао је салзбуршки премијер Вилфриед Хаслауер у четвртак, након објаве регионалних челника.

“Морамо понудити и перспективу: ово је шанса да будемо отворени прије Божића”, рекао је Хаслауер па позвао становнике на вакцинисање.

Двије регије имају највиши број заражених у држави, а болнице су готово потпуно пуне.

“Немамо алтернативу”

“Због тога немамо алтернативу него увести ово затварање”, казао је Хаслауер на конференцији за медије у Салзбургу.

Карантин за невакцинисане становнике већ је на снази на нивоу цијеле државе од понедјељка. Било какве додатне мјере на националном нивоу расправиће се током разговора између федералне владе и регија у петак.

Према новим мјерама у двије регије, само ће трговине и апотеке остати отворене. Кафићи, ресторани и клубови се затварају, а школе прелазе на онлине наставу.

Становници ће своје домове моћи напустити само због неодгодивог посла или из медицинских разлога, како би вјежбали или ишли на посао.

У четвртак је Аустрија имала 15.145 нових случајева заразе. У Салзбургу их је било 1.700, а у Горњој Аустрији, регији чији је главни град Линз, 1.600. Обје регије имају најнижу вакцинисаност у земљи.

(Глас Српске)