Преминуо академик Абдулах Шарчевић :: Semberija INFO ::

 

Преминуо академик Абдулах Шарчевић


Истакнути и дугогодишњи редовни члан Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине (АНУБиХ) и професор емеритус Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву, академик Абдулах Шарчевић преминуо је у Сарајеву.

Академик Шарчевић рођен је 1929. године у Старом Мајдану код Санског Моста. Студиј филозофије Завршио је на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу 1952. На истом Свеучилишту одбранио је докторску дисертацију под називом: Криза повијести и сувременост - Филозофија егзистенције Карла Јасперса 1967. године.

Био је професор филозофије у гимназији у Бањој Луци у периоду 1952.-1954., у периоду 1954.-1959. радио је на Филозофском факултету у Скопљу, а од 1959. на Филозофском факултету у Сарајеву. Прошао је сва универзитетска звања. Предавао је на Pima Commynity College  у Тускону, Аризона, САД. Учествовао је на бројним симпозијумима диљем свијета. Објавио је преко 28 дјела из подручја савремене филозофије, повијести филозофије, филозофије културе, филозофије умјетности и естетике, онтологије и херменеутичке филозофија, филозофије етике, филозофије језика итд.

За истакнут допринос добио је више награда и одликовања, између осталих, Повељу за изванредне доприносе напретку Филозофског факултета у Скопљу, Одликовање за рад на Универзитету и Филозофском факултету у Сарајеву, Повељу издавачке куће “Свјетлост”, Награду “Веселин Маслеша”, Шестоаприлску награда града Сарајева те 27-јулску награда.

Охридска Академија за хуманизам додијелила је академику Абдулаху Шарчевићу Свјетску награду за хуманизам за 2021. годину.

Академик Шарчевић изабран је 1981. године за дописног члана АНУБиХ, а 1990. године за редовног члана. Ове године академику Шарчевићу требала је бити уручена повеља за 40 година чланства у АНУБиХ.

Датум и вријеме укопа академика Абдулаха Шарчевића бит ће накнадно објављено. 

Академија наука и умјетности Босне и Херцеговине упућује изразе искреног и дубоког саучешћа породици и пријатељима.

ФЕНА