ХОЋЕ ЛИ ПРИВРЕДА ПРОДИСАТИ: Шта се очекује, а шта доноси нови Закон о ПДВ? :: Semberija INFO ::

 

ХОЋЕ ЛИ ПРИВРЕДА ПРОДИСАТИ: Шта се очекује, а шта доноси нови Закон о ПДВ?


Привредници у Републици Српској надају се да би нови Закон о ПДВ у БиХ, који је у припреми, могао да пропише нове рокове за плаћање ПДВ, који ће њима оставити мало више “простора да дишу”.
Један од њихових захтјева код израде новог закона, наиме, јесте да се рок за плаћање овог пореза одгоди, односно да се помјери са десетог у мјесецу на крај мјесеца, након истека пореског периода.

– Тиме би се створила додатна могућност привредницима, с обзиром на то да су оптерећени другим издацима на почетку мјесеца, те да добију на времену да скупе новац и плате ПДВ на крају мјесеца. То је један од захтјева привредника од почетка, који су свјесни да се вјероватно неће моћи добити могућност да се ПДВ плаћа само за наплаћене фактуре, уместо за издате, што би била велика олакшица. Са одгађањем плаћања се не добија ништа финансијски, али се добија мало релаксиранија ситуација на почетку мјесеца – каже портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Преднацрт и нацрт овог Закона, које је припремила Управа за индиректно опорезивање БиХ, међутим, нису предвидели ову промену у систему плаћања, баш као ни плаћање пореза на наплаћене фактуре и нека друга „спорна“ питања. Управа се, наиме, није упуштала у овакве врсте измјена законодавства, јер за то нису имали никакво упутство владајућих структура у БиХ. Умјесто тога, бавили су се усклађивањем законодавства у овој области у БиХ са оним у ЕУ. Неке од новина које је предвидео преднацрт овог закона су повећање прага за обавезну регистрацију у ПДВ систем са 50.000 КМ на 75.000 КМ и опорезивање недовршених грађевинских објеката, те услови за ослобађање код промета грађевинских објеката.



– Новина је и то да се посебна шема у грађевинарству укида, а уводи се пренос обавезе у складу са прописима ЕУ за извршен промет, затим опорезивање код увоза и промета према препродавцу електричне енергије и природног гаса, затим услуга које су у БиХ пружене од стране пореског обвезника који нема сједиште, ни пословну јединицу у БиХ, те који није одредио пореског заступника, а подлијежу опорезивању у БиХ, затим инвестиционог злата у складу са посебним поступцима опорезивања, имовине дужника пореског обвезника према пресуди у оквиру обавезне продаје, те имовине пореског обвезника у поступку стечаја – наводи портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Управни одбор УИО прије неколико је дана дао сагласност на нацрт закона који предвиђа овакве измјене, те га је даље упутио на консултације надлежним одборима у ентитетским скупштинама. Они би, сазнајемо, могли предложити да се уваже неки захтеви привреде, односно да овим законом макар дају нови рокови за плаћање ПДВ.

Најефикаснија јединствена стопа

– Препорука је свих међународних финансијских институција да би све земље које тренутно имају више стопа ПДВ требало да размишљају о могућем преласку на јединствену стопу, али не превисоку, јер се такав модел система ПДВ показао као најефикаснији. Дакле, БиХ има систем ПДВ за који се као најефикаснији залажу међународне финансијске институције. Ако би се, ипак, одлучило да БиХ крене у супротном правцу, а то значи увођење ниже стопе на неке основне животне намирнице, то ће значити сигурно повећање стандардне стопе која више неће бити 17 одсто, већ сигурно већа  – каже Ратко Ковачевић.

Српска инфо