Амбасадор Алкалај за БХРТ: Мандат ЕУФОР-а ће бити продужен за годину дана :: Semberija INFO ::

 

Амбасадор Алкалај за БХРТ: Мандат ЕУФОР-а ће бити продужен за годину дана


Амбасадор БиХ при УН Свен Алкалај каже како је убијеђен да ће доћи до продужења манадата ЕУФОР-а за наредну годину дана, али да у овом тренутку нема увида у којој форми, јер је сједница Вијећа сигурности УН одгођена сутра за 15 сати.   

Сједница Вијећа сигурности је према посљедњим информацијама из Њујорка  дефинитивно одгођена, али и даље нема јасног саопштења шта је разлог томе. Познато је да ће сједница почети сутра у 15 по локалном времену  

О отказивању сједнице, амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Свен Алкалај, говорио је  из Њујорка за БХТ1 уживо, те рекао како  су се преговори водили  о самој Резолуцији о продужењу мандата ЕУФОР-а , као и разматрању ситуације у БиХ, на основу извјештаја Високог представника. 

"Претпостављам  да ће доћи до продужења манадата ЕУФОР-а и за наредну годину дана. То у којој ће форми бити, немам  још увида, али сам  убијеђен да ће мандат бити продужен за годину дана. Мисија Алтеа би требала бити настављена. Никад није ни била упитна мисија Алтеа  и она је кориштена као џокер у преговарању око одређених ствари. Мисија Алтеа иде и њена обнова мандата није упитна. Било је упитно само како  формулирати Резолуцију, каже амбасадор Алкалај.

Појашњава како  остаје да се исчисти текст резолуције, да ли да се у тексту помиње име или функција високог представника или не, чему се противе Русија и Кина.

На томе се сада ради, преговори се воде већ пар дана, синоћ су трајали до касно у ноћ, а бит ће настављени и данас од 10 сати по нашем времену, каже амбасадор Алкалај.   
 
Амбасадор Алкалај каже да се иза затворених врата воде разговори о томе да ли ће се се високи представник Кристијан Шмит обратити на сједници Вијећа сигурности УН:

"О томе се расправља иза затворених врата са земемљама чланицама  Вијећа сигурности .БиХ нема приступа таквим  разговорима, пошто су затвоирени за друге земље.  Добивамо одређене информације из дипломатских кулоара и још није дефинирано ко ће и како наступити сутра, каже амбасадор Алкалај.  

Коментаришући  објаве Вијећа за демократизацију друштва из Берлина који је на твитеру објавио да је у овој игри, на неки начин,  побиједила Русија, која ће  гласати за продужење мисије  Алтеа у БиХ, али да се  заузврат  из резолуције брише све што има везе са ОХР-ом и високим представником којег Русија не признаје, амбасадор Алкалај каже: 

"Такве  гласине проносе се  овуда по дипломатским круговима. Међутим, не бих рекао да је извојевана нечија побједа, односно да је Русија побиједила. Него бих рекао да ће ту БиХ побиједити, што се тиче продужетка мандата ЕУФОР-а.С друге стране, каква год одлука да буде донесена и ко год   да буде извјестилац -мислим да ће то бити добра платформа да се расправи о највећој кризи у БиХ од потписивања Дејтонског споразума,  да се о томе расправи унутар  земаља чланица Вијећа сигурности.


Гардиан је објавиоо дијелове  извјештаја  високог представника, у којем Кристијан Шмит као главног кривца види предсједника СНСД-а. О томе како се посматра ситуација у БиХ, амбасадор Алкалај каже да постоји велика  заинтерeсираност земаља чланица Виjећа сигурности:  

БиХ  има велики број пријатеља земаља  поред сталних чланица Вијећа сигурности и  мислим да ће  та расправа бити добра у том правцу да се ослика право стање, каже амбасадор Алкалај. 

Додаје како Извјештај  веома реално приказује  ситуацију, те да нема информација ко ће бити извјестилац. 

"Извјештај је врло реално приказао стање, без уљепшавања , без  фризирања стања. Стање је лоше, стање је врло, врло критично и добро је што је приказано, јер је то  и добра је основа да се земље чланице Вијећа сигурности упознају  са реалном ситуацијом и опасношћу у коју  може да ескалира ова ситуација у БиХ. А то и јест задатак Вијећа сигурности, чије су одлиуке обавезујуће за све земље УН-а.", каже амбасадор Алкалај. 

Бх. амбасадор сматра да је тренутно највећа опсаност у БиХ  блокада институција, те  повлачење закона који су донесени у парламентарној процедури,из етитета,  те сматра да је  апсурдно да нижа организациона јединица покушава да повлачи законе донесене у Парламенту БиХ.  

"Мислим да то ствара непотребне  тензије. Боље да се окренемо ка томе како да унаприједимо односе, а не да неко ствара засебне  оружане снаге, или обавјештајне снаге, о чему је овдје ријеч, каже амбасадор Алкалај.  

За Русију су , каже амбасадор Алкалај, поред продужења рада ОХР-а спорне и бонске  овласти:  

 "То су ствари  на које је наишао отпор Руске Федерације и Кине. Међутим, повлачење одлука и  ранијих овласти ствара непотребну тензију у читавој земљи и мислим даје народ у БиХ веома  узбуђен, с обзиром на ситуацију и мислим да  активност Вијећа сигурности треба допринијети  да се тензије спусте и да се ствари поставе на право мјесто и да буду у оквиру Дејтонског споразума.

Амбасадор Алкалај сматра да у овом тренутку није могуће затварање ОХР-а, јер он треба да  помогне БиХ на испуњавању услова за улазак у ЕУ. 
 
Ништа се посебно не захтијева него оно што је договорено што предсатавља дио нашег укупног пута ка ЕУ. Наше унутрашње уређење односа у земљи у области права, корупције и свих  елелеме ата једне државе су оне ствари на које би се требало фокусирати. Улога ОХР је ту да помогне да се те ствари рјешавају а не да буде неки патрон.  Они су ту и треба да нам помогну да стварии ду у правом правцу,а не да неко оспорава, каже амбасадор Алкалај.  

О томе колико ОХР може да уради без потврде Вијећа сигурности, бх. амбасадор каже: 

Остаје да се види и први испит тог ауторитета је на овој сједници.Мислим да тај ауториутет треба да се врати и да Шмит треба да дјелује у оквиру оноига  што је договорено.  Ја се надам да ће се ствари средити" 

Такођер сматра да би се Кристијан Шмит требао обратити на сједници Вијећа сигурности, јер се до сада увијек обраћао, било лично, било видео-линком. 

Када је ријеч о угрожености Дејтонског споразума и тренутног стања ју БиХ,  бх.  амбасадор у УН-у  сматра да  је стање озбиљно и да се дешава нешто што се до сада није дешавало и да га треба  сагледати веома озбиљно.   

Многи људи у Сарајеву су  ме питали да ли се спрема рат . Мислим да забринутост обичних људи, поготово  оних који  су провели рат у окупираном Сарајеву није без разлога. Мислим да понашање које долази из Републике Српске и поготово од реметилачког фактора господина Додика у својој кулминацији превазилази све  нормалне начине понашања како политичари у БиХ  треба да се односе  према том проблему. Мислим да је ситуација доста озбиљна , каже амбасадор Алкалај.

О изостанку реакције међународне заједнице на Додикове  потезе, амбасадор Алкалај каже како  дуго посматра његово понашање и да је ријеч о пробном пуштању балона, те да иде докле може, а онда стане и ретерира:  

"Увијек покушава да помјери границу у ономе што није у интересу БиХ. Он сад покушава да  протури нешто што је  тотално противно Дејтонском споразуму и он покушава да се с тим одржи на власти и полако губи. Ево, осипа се и  чланство СНСД и мислим да ту он полако губо тло под ногама. А кад се такве ствари дешавају, онда се чине очајнички потези. Мислим да то  није у интересу ниједног народа,  а РС којој може да донесе огромне штете", каже бх. амбасадор.  

Додаје и како је велика заинтересираниост америчке администрације за рјешавање проблема у БиХ , о чему довољно говоре именовани носиоци функција из  који ће и у новембру имати вишеструке посјете БиХ. 

О томе како ће се развијати ситуација, амбасадор Алкалај каже:

 "Очекујем енергичније потезе и америчке и ЕУ администрације  према реметилачким факторима и то мора да се  санкционише и да  се ствари  врате на нормалне токове и да се  настави у  мирном и смиреном окружењу разговарати. Звецкање  оружјем, силом и пријетњама, сигурно се далеко неће добацити. Очекујем, а ево и апелујем,  да се међународна заједница активно укључи и да предузме одлучне мјере да се  реметилачки фактор уклони, без креирања додатних потешкоћа и да БиХ крене напријед, порука је Свена Алкалаја, амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама. 

​БХРТ