ОДЛАЗЕ ЦИЈЕЛЕ ПОРОДИЦЕ У СРПСКОЈ 217 СЕЛА ОСТАЛО БЕЗ СТАНОВНИКА :: Semberija INFO ::

 

ОДЛАЗЕ ЦИЈЕЛЕ ПОРОДИЦЕ У СРПСКОЈ 217 СЕЛА ОСТАЛО БЕЗ СТАНОВНИКА


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара, каже за Српскаинфо да ће Влади Републике Српске предложити да се уведе бескаматна кредитна линија за куповину имања на селима.

– Предложићу Влади РС неколико мјера за покушај оживљавања села, а, између осталог, мој приједлог биће и да се брачним паровима до 40 година старости, са дјецом, на 99 година бесплатно понуди државна земља, под условом да се обрађује – образлаже Усорац.

Он каже да је одлучио да нешто предузме јер у његово село, Илова код Прњавора, постаје све празније.

– Цијеле породице из Илове одлазе у инстранство да раде. То је тренд у цијелој држави, а са њиховим одласком нестају и произвођачи хране и фарме. Пријети нам озбиљан проблем, а то је да у скоријој будућности готово нико неће производити храну и да ћемо увозити и оно што сада правимо – упозорава Усорац.
По подацима Пописа становништва из 2013. године, у Републици Српској има чак 217 села без становника.
Највише пранзих села је на подручју општине Вишеград, гдје је чак 30 њих остало потпуно пусто.

На подручју Калиновика има 29 села без становништва, а одмах иза је Требиње са 23 напуштена насеља, те Новог Горажда гдје је 19 таквих примјера.

Демограф Стево Пашалић каже да је потребно да се обезбједе услови на селу како би људи који тамо живе и остали и приређивали.

– Да бисмо задржали људе на селима, морамо побољшати квалитет њиховог живота. А квалитет се на селима огледа кроз савремену инфраструктуру, која постоји и у урбаним срединама. Од интернета, домова здравља, школа, путева, до струје и воде. То је инфраструктурна опремљеност која би дјелимично зауставила људе на том простору, сматра Пашалић.

Српска инфо