Исплаћени подстицаји за прошлогодишњу пшеницу :: Semberija INFO ::

 

Исплаћени подстицаји за прошлогодишњу пшеницу


Ових дана  Министарство пољопривреде  РС исплатило је пољопривредним произвођачима подстицај  за откупљену  пшеницу у прошлој години, у износу од пет пфенига по килограму.

Бошко Радић, пољопривредни произвођач, који је јесенас засијао око 40 хектара пшеницом, каже да је исплата подстицаја за пшеницу каснила, јер је бијељински „Житопромет“, због познатих проблема у пословању и заустављања производње, каснио више од мјесец дана са слањем пријава  ресорном министарству.

„Исплаћен нам је подстицај за прошлу годину, док се за ову годину подстицај за пшеницу није ни нашао у правилнику који је усвојен почетком ове године. Ресорни министар  Борис Пашалић обећао је да ће пољопривредницима бити исплаћени подстицаји и за овогодишњи род пшенице, али, то тек треба сачекати. Углавном, у правилнику за ову годину нема планираног подстицаја за овогодишњи род пшенице, јер се није могла планирати исплата два подстицаја у једној години“.

Радић каже да је  пшеница тренутно у добром стању, али да ће након два третирања заштитним средствима, због обилних падавина, највјероватније услиједити и треће третирање, што ће повећати производне трошкове за 50 КМ по хектару.

Семберија инфо/Љ.Љубојевић