ТРАЖЕ ПОВЛАЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА КОСОВА :: Semberija INFO ::

 

ТРАЖЕ ПОВЛАЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА КОСОВА


- Интелектуалци Француске покренули су петицију којом ц́е покушати да натерају владу те земље да преиспита одлуку из 2008. године о признању Косова.

Петицију су покренули историчар и политиколог Алексис Труд и драмски писац Пол Антоан, а подржао ју је Комитет изузетних личности, који, између осталих, чине пуковник Жак Огар, адвокат француско-јеврејског порекла Жил Вилијам Голднадел, писац Патрик Бесон и политиколог, стручњак за међународне односе Александар дел Вал.
 
Њихов циљ је да пре доласка српског председника Александра Вучиц́а у Париз на другу рунду преговора о покретању дијалога Београда и Приштине сакупе 100.000 потписа, како кажу, правдољубивих Француза и Срба који би натерали Скупштину и Владу Француске да повуку одлуку о признању такозваног Косова, јавља Спутњик.
 
"Косово је срце српске цивилизације, у том региону развијена је основа српске државе. На Косову су у 13. и 14. веку подигнути украси православне културе и духовности, манастири, драгоцени чувари светих списа, средњовековне уметност и историјског памц́ења српског народа. Четири манастира налазе се на листи светске културне баштине и на попису угрожених споменика Унеска", стоји у петицији.
 
У петицији је истакнуто да је више од 10 земаља одлучило да преиспита и повуче признање независности Косова и Метохије, између осталог и зато што Приштина категорички одбија да се укључи у процес нормализације односа са Београдом, али и због њеног саучесништва са криминалом и ризиком по мањине које тамо живе.
 
Заједница Срба у Америци покренула је крајем прошле године петицију и затражила од америчког председника Трампа и Конгреса да зауставе прогон хришц́ана на Косову, да престану да подржавају албанско руководство са Хашимом Тачијем на челу и стварање војске под њиховом контролом у српској покрајини Косово и Метохија.
 
Петицију властима да преиспитају одлуку о признању Косова покренули су и Срби из Италије и група италијанских интелектуалаца и поднели је италијанским властима на годишњицу бесправног проглашења независног Косова.
 
Спутњик