ДОПРИНОС СТРАНИХ ПОДРУЖНИЦА: ИМАЈУ ПРОМЕТ 4,5 МИЛИЈАРДИ КМ И ЗАПОШЉАВАЈУ ПЕТИНУ РАДНЕ СНАГЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОПРИНОС СТРАНИХ ПОДРУЖНИЦА: ИМАЈУ ПРОМЕТ 4,5 МИЛИЈАРДИ КМ И ЗАПОШЉАВАЈУ ПЕТИНУ РАДНЕ СНАГЕ


У Републици Српској послују 262 стране подружнице које запошљавају 27.481 радника, а највише их је из Србије, Италије и Словеније.

Ово су најновији подаци Завода за статистику Републике Српске за 2017. године по којима су предузећа, стране подружнице, оствариле укупан промет од 4,5 милијарде конвертибилних марака и учествују са 26,7 одсто у укупном промету привреде Републике Српске. То показује колико је значајно њихово учешће у укупној привреди Републике Српске.

У укупном броју страних подружница највише их је у подручју прерађивачка индустрија 40,5 одсто и трговина на велико и мало 24,8 одсто. Запошљавају 19,7 одсто од укупног броја запослених у Српској.

Стране подружнице, у којима највеће учешће у капиталу имају државе чланице Европске уније, ангажују 65 одсто од укупног броја запослених у овим компанијама.

Србија у Српској има 69 подружница у којима ради готово 5.000 радника, Италија има “својих! 23 компаније у којима ради више од 3.700 радника, а фирми са капиталом из Словеније има 20 и у њима је запослено више од 3.600 радника.

​Српска инфо