КИНА ЗБОГ КЛИМЕ ОДУСТАЈЕ ОД ФИНАНСИРАЊА ЕЛЕКТРАНА НА УГЉЕНИК :: Semberija INFO ::

 

КИНА ЗБОГ КЛИМЕ ОДУСТАЈЕ ОД ФИНАНСИРАЊА ЕЛЕКТРАНА НА УГЉЕНИК


Кинески предсједник Си Ђинпинг изјавио је јуче у свом обраћању Општој скупштини Уједињених нација како Кина више неће градити нове термоелектране на угљен у иностранству, као свој допринос рјешавању проблема климатских промјена.

"Кина ће појачати потпору другим земљама у развоју зелене енергије и енергије с ниским удјелом угљеника, те неће финансирати нове пројекте на угљеник у иностранству", рекао је Си у унапријед снимљеном видео обраћању на годишњем окупљању УН, у којем је нагласио кинеске мирољубиве намјере у међународним односима.

Кина је била под дипломатским притиском да прекине финансирање пројеката добијања енергије из угљеника у другим земљама јер би то олакшало да остане на путу према испуњењу циљева Паришког климатског споразума за смањење емисије угљеника.

"Нулта стопа емисије штетних плинова до 2060."

Сијева најава услиједила је након сличних потеза Јужне Кореје и Јапана раније ове године, а главни секретар УН Антонио Гутерес и амерички изасланик за климу Џон Кери позвали су Кину да слиједи азијске колеге.

Си је поновио како ће Кина врхунац емисија имати прије 2030. те да ће до 2060. имати нулту стопу емисије штетних гасова.

Кина је највећи свјетски емитер стакленичких гасова јер се и даље у великој мјери ослања на угљеник за своје домаће енергетске потребе.

(Независне)