ПАРАСТОС У ЦРКВИ И ВИЈЕНЦИ У САВИ ГОДИШЊИЦА ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПАРАСТОС У ЦРКВИ И ВИЈЕНЦИ У САВИ ГОДИШЊИЦА ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ


Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Парастосом у цркви Покрова Пресвете Богородице, обраћањем званичника Републике Српске, те српских удружења и полагањем вијенаца у Саву, у Градишки обиљежавају 24. годишњицу српског егзодуса из Западне Славоније.
Подсјећамо, 1. и 2. маја из зоне под управом УН-а протјерани су Срби из Западне Славоније, њихова насеља спаљена и уништена, а убијено или се води као нестало 283 Срба од којих 55 зена и 11 дјеце.

У знак трајног сјећања на ове жртве Удружење протјераних Срба из Западне Славоније у сарадњи са властима Градишке у Републици Српској припрема изградњу споменика. Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске рекла је данас у Градишки да ће се власти стално борити за интересе Срба из Славоније и чувати сјећање на жртве.
 
Крсто Жарковић предсједник Удружења Срба Западне Славоније упозорио је да ни послије 24 године нико није одговарао за злочине над Србима у Хрватској. Преостала мањина која се вратила живи веома тешко, без основних људских права и социјалног статуса.

– Живота за Србе у Западној Славонији нема као ни већег повратка – рекао је Жарковиц. Помен и програм у Градишки организовали су Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, градска управа Градишке и Удружење  протјераних Срба из Западне Славоније.

Вијенце на споменик страдалим Србима испред цркве у Градишки положиле су бројне делегације. Међу њима су Милорад Додик, предсједавајући Пресједништва БИХ, Жељка Цвијановић, предсједница РС, те делегације НС РС, удружења српских логораша, протјераних Срба и други.

Српска инфо