Вучић: Спреман сам да са Комшићем и Џаферовићем разговарам о најтежим питањима :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Спреман сам да са Комшићем и Џаферовићем разговарам о најтежим питањима


БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да је вријеме да се Србија и БиХ разумију, да разговарају и да саме рјешавају своје проблеме.

-Не вјерујем да ико са стране може на бољи начин да ријеши наше проблеме од нас самих – истакао је Вучић у интервјуу за Рапорт.ба.

Истакао је да је са њемачким канцеларом Ангелом Меркел која је прије два дана боравила у Београду веома кратко  разговарао о БиХ у оквиру регионалне приче.

-Нити сам ја имао шта посебно, нити имам право да посебно говорим о БиХ, осим уобичајеног става о ситуацију региону, нити смо улазили у детаље. Речи је било о нашем заједничком односу према Кристијану Шмиту и о томе како видимо ситуацију на западном Балкану укључујући и БиХ. Али ако ме питате да ли је било сад неких детаља или завереничких теорија, свакако да не – истакао је Вучић.

Коментаришући то што је имао састанак са Шмитом који је преузео функцију високог представника, а кога Српска не признаје, те што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик казао да му није баш драго због тога, Вучић је казао да веома поштује став Додика, али да као представник Србије води политику за коју мисли да је интересу Републике Србије.

-Такву политику ћу наставити да водим.  Шмита познајем јако дуго, лично га веома цијеним. Сматрам га веома интелигентним.  Што не значи да увијек са њим морам да будем сагласан. Нисам срећан ни због постојања, а камоли примене Бонских овлашћења – истакао је Вућић.

Додао је да постоје неки људски односи у политици које не можете да занемарите.

-Ми припадамо сестринским политичким партијама и када тог човјека познајем из неког ранијег периода онда ја не могу да се правим блесав и да кажем не знам ко је и одакле је и да се понашам као да га никад нисам видио. Просто питање је и тог људског односа и једног приступа. Наравно да Додик има право на своје ставове и ја ћу то поштовати. Ту нема сукоба и свађа између нас. Као што он има право на свој став, тако и ја на свој – нагласио је Вучић.

Сматра да је најважније да људи у БиХ и региону разговарају.

-Иначе мислим да то нико не жели, јер се свака ријеч се тражи да се замјери мени с бошњачке стране или код нас Срба се тражи ријеч да се замјери бошњачким политичарима. Мислим да време да се разумемо и да разговарамо и да сами рјешавамо своје проблеме. Не верујем да ико са стране може на бољи начин да ријеши наше проблеме од нас самих. Али ако и једни други будемо забијали као ној главу у пијесак и говорили само хоћемо да ви други урадите то што ми хоћемо и само тада је могућ дијалог, а не желећи да уђемо или се ставимо у позицију оног другог онда од тога нема ништа – нагласио је Вучић.

Сваки злочинац мора да одговара

Коментаришући хапшење у Србији некадашњег високопозиционираног службеника ФУП-а Едина Врања, рекао је да није ни судија за претходни поступак ни тужилац.

-За мене је ту важно неколико принципијелних питања. Решење будућности треба да буде следеће. Наравно, нити један ратни злочин не сме да буде нерасветљен, а сваки ратни злочинац мора да одговара. Без обзира био Бошњак или Србин или Хрват или било које националности. Међутим, оно што је важно: кад год буде ухапшен неки Србин у БиХ, то је правично и добро, угодно дело, а у Србији је то ужасан проблем и обрнуто. Када је ухапшен Бошњак у Србији је то дивно дјело, а у Сарајеву ужасно – подвукао је Вучић.

Додао је да сматра да морамо разговарати и да „наша тужилаштва, дијелови правног система и министри разговарају како да ријешимо проблеме за убудуће“.

-Да не буде никаквих арбитрарних приступа нити ни код једних ни код других. То би било фер и наше односе би довело на бољи ниво, али истовремено да сви они који су починили злочин буду санкционисани – истакао је Вучић.

Коментаришући то што је случај Врањ је довео до својевсрсног дипломатског рата Београда и Сарајева истакао је да су то политичке ствари и да се свело на то „ја ћу да примим, ја нећу да примим, ја сам био на кафи, ти си био на ручку“.

- Хајмо суштински решити наш однос. Било би добро да видимо шта мислимо гдје су то почињени злочини над Бошњацима и који то људи требају бити процесуирани, да видимо гдје су почињени над Србима и како и на који начин да одговарају та лица или не. Како да сарађују наша тужилаштва, да видимо могу ли тужилаштва у БиХ доносити одлуке, могу ли тужилаштва Србије доносити неке одлуке, да видимо имамо ли поверење, то су питања за будућност. А то ја сам био на кафи, он на ручку, ја сам отишао на паприку, а овај је јео парадајз,  то ме не занима – истакао је Вучић.

Тврди да он гледа само то можемо ли суштински ријешити проблеме.

Сматра да је то што су чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић због свега отказали пут у Београд на Самит несврстаних  дневна политика.

-Ја се надам да ће да размисле. Јер тај је догађај важан и за БиХ. Ту ће бити представници десетина и десетина земаља са којима не можете тек тако да ступите у контакт због удаљености, географске удаљености. Прилика је то да остварите важне контакте. Биће представника многих исламских земља, зашто не би разговарали? Зашто то не искористити? Не разумем какво је то боље рјешење. Да ме позиву да разговарам о нечему озбиљно ја бих дошао – тврди Вучић.

Додаје да је спреман да разговара о најтежим темама.

-Није проблем ни да будем критикован и да будем нападан бесмислицама као да сам снајперисао око Сарајева и да сам носио пиво (лидеру радикала Војиславу) Шешељу захваљујући фотомонтажи, све је то уреду, али свеједно морате да разговарате. Немам проблем с тим, али је важно да разговарамо. Мој позив остаје упућен.  А то „Срби су геноцидаши, ми смо праведници“, или „јој нас је осам милиона а њих два милиона“, то је смијешно – сматра Вучић.

Истакао је да га Комшић и Џаферовић нису звали у вези са хапшењем Врања, али да су  га могли позвати и питати па да сједну и да разговарају.

-Али је проблем што се код нас све решава тако да људи потрче да прво и основно кажу у својим медијима како су они заштитили своје националне интересе. Много су већи проблеми. Не треба да уводимо своје народе и земље у додатне проблеме. Ако можемо један од десет да избегнемо. А то - добићемо изборе ако пљујемо Вучића то је бесмислено. Нити је један народ глуп, нити ико више верује у бајке – нагласио је Вучић.

Отворени Балкан

Одговарајући на питање да ли је иницијатива Отворени Балкан у којој су три земље региона и отворен за друге државе  и зна ли шта су конкретно несугласице јер Предсједништва БиХ никад званично није речено шта је проблем, рекао је да нико нигдје ни не може да каже шта је стварни проблем.

-Осим што ће вам рећи „Е чим је Вучић за то, ми смо против’“ Е сад да видимо ста је проблем. Шта мислите да ми рецимо успемо - Србија, Албанија и Сјеверна Македонија. Не заборавите Србија и Албанија нису разговарале од 1947. године све док Рама и ја нисмо то променили. То је 68 година. Дакле, када све то погледате, сада радимо на томе да од 1. јануара 2023. потпуно отворене границе. Сад вас питам шта је проблем да направимо аутопут који би ишао из Тузле преко Бијељине до Београда? Без задржавања на граници? Да Тузлаци могу отићи на кафу у Београд и обрнуто за сат и по? – упитао је Вучић

Каже да не види проблем, те да људи морају имати визију да виде даље од избора идуће године или сљедећег мјесеца, морају гледати унапријед пет или 10 година.

-Сви можемо пуно више посебно када размишљамо заједно и када размишљамо о цијелом региону, а не само о себи, јер смо сувише мали – истакао је Вучић.

На навод новинара да би први корак био да нареди Додику да престане с блокадом институција БиХ одговорио је „ Ја о разговору, а ви о томе како да неко некога натјера“.

-Почели смо да разговарамо лијепо, да не улазимо сад у то шта је старије кокошка или јаје или circulus vitiosus (погрешан круг) – рекао је на крају разговора Вучић.

Случај Корњача

Када је ријеч о наводима да Србија не жели да БиХ изручи Душка Корњачу за којим је расписана потјерница због ратних злочина, казао је да за то не постоји правни основ.

-Они знају да не постоји правни основ да Србија изручи Корњачу зато што је наш држављанин. Држављанин Србије је од 2007. године и то су знали. Не постоји нити један акт по којем би  Србија могла испоручити Корњачу. То значи да само неко тражи да га Србија изручи, а то само значи да неко тражи разлог да би уносио злу крв у наше односе. А да вас ми питамо да изручите неког Бошњака, а и даље само тражимо, а ви кажете „по истом закону не можемо да га испоручимо Србији“. Шта требамо да организујемо демонстрације овдје? Не пада ми напамет. Не дуримо се, не љутимо се. Кажем хајмо сести да заједнички решимо ствари без обзира на националну припадност. Немогуће да су  сви Срби злочинци, а Бошњаци невини или обрнуто – истакао је Вучић.

Поновио је да није одбио разговор са Комшићем и Џаферовићем никад.

- Немам проблем с тим, ја сам сигуран да свако од њих зна да нема због чега да ме зову за Корњачу, јер су то знали пре 15 година – закључио је Вучић.


Глас Српске