“ПРАТИМ СВЕ НОЛЕТОВЕ МЕЧЕВЕ” БАКА МАРА ИЗ НЕВЕСИЊА НА ВАСКРС ПРОСЛАВИЛА СТОТИ РОЂЕНДАН :: Semberija INFO ::

 

“ПРАТИМ СВЕ НОЛЕТОВЕ МЕЧЕВЕ” БАКА МАРА ИЗ НЕВЕСИЊА НА ВАСКРС ПРОСЛАВИЛА СТОТИ РОЂЕНДАН


Најстарија Невесињка Мара Гаћиновић из села Лукавац на Васкрс је прославила стоти рођендан, а на слављу су били бројни потомци ове и данас веселе старица.

Бака Мара рођена је 27. априла давне 1919. године, а читав животни вијек је провела у засеоку Кљен, гдје је изродила седам синова и бавила се пољопривредом и домаћинством.

Каже да јој највећу срећу у дубокој старости причињавају унучад и праунучад.

– И за овај Васкрс сам се припремала постом и молитвом, као цијели живот. То се потрефило да ми је стоти рођендан уочи Васкрса, па смо се сви окупили на наш највећи празник, да прославимо у љубави и миру – каже ова старица.

Сматра да су за њену дуговјечност заслужни гени, јер јој је и мајка живјела преко 100 година, али и домаћа храна, коју је једино јела, а конзерве скоро да никада није пробала.
 
Бака Мара ријетко је била код доктора, а и уз позној старости се занима плетењем и читањем.
– Било је много обавеза и тешких послова, али се стизало и на сијела. Сада ови млађи живе лагодније и то ми је драго. Нека младост иде напријед – каже ова старица.

Мара се сјећа догађаја из Краљевине Југославије, атентата на Краља Александра, страхота другог свјетског рата, великих поплава 1934. године, а поносна је што је породица Гаћиновић изродила доста познатих и учених људи.
Заљубљеник је у игру Новака Ђоковића, а неколико пута је устајала и ноћу да гледа одлучујуће мечеве које игра најбољи српски тенисер.

– Заслужио је да буде у свјетском врху. Желим му сваку срећу – каже бака Мара.

​Српска инфо