"ЛИДЛ" МЈЕРКА ЛОКАЦИЈЕ НА ИЗЛАЗУ ИЗ БАЊАЛУКЕ :: Semberija INFO ::

 

"ЛИДЛ" МЈЕРКА ЛОКАЦИЈЕ НА ИЗЛАЗУ ИЗ БАЊАЛУКЕ


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Њемачки малопродајни трговински ланац "Лидл" потврдио је за "Независне" да планира долазак у БиХ, мада нису били спремни да у овом тренутку говоре о детаљима.

Истовремено, "Независне" су од више саговорника добиле незваничну информацију да се "Лидл" макар распитује о могућим локацијама у БиХ, укључујући и у близини Сарајева и у Бањалуци, као највећем граду у РС, којем гравитира неколико стотина хиљада људи. 

Наиме, "Лидл" очигледно разматра да своје продајне објекте отвори у оним дијеловима БиХ гдје живи велики број потенцијалних купаца, што су подручја Сарајева и Бањалуке. 

Из "Лидла" су на наш упит послали корпоративни типски одговор, али се у њему ипак може назријети намјера да се појаве и на нашем тржишту.

"'Лидл' непрестано преиспитује могуће циљеве проширења и анализира тржишне услове и потенцијал купаца. Тачно је да тренутно анализирамо тржиште у БиХ и да је представништво регистровано у БиХ", потврдили су нам они.

Додају да у овом тренутку не могу давати више информација о могућем обиму активности или локацијама или датумима евентуалних отварања.

"'Лидл' се залаже за транспарентну комуникацију и информације и благовремено ће комуницирати са запосленима и заинтересованим странама", речено је "Независним" у Међународном одјељењу за односе с јавношћу ове њемачке компаније. 

Као једна од могућих локација спомиње се простор у близини Трна, на излазу из Бањалуке, код брзе цесте која води ка Лакташима, али, као што смо рекли, званичне потврде засад нема. Једино што смо незванично успјели да сазнамо је да се интересују за парцелу између 8.000 и 10.000 квадратних метара. 

Могућа локација споменута је и у Источној Илиџи, која се налази у близини Сарајева.

Такође незванично, "Лидл" би био заинтересован за парцелу сличне величине као у Бањалуци, с тим да би требало да се налази у близини аеродрома и с прилазом на Улицу Курта Шорка, односно Равногорску у дијелу који се налази у РС. 

Маринко Божовић, градоначелник Источне Илиџе, пак, за "Независне" каже да никаквих званичних контаката између представника општине и ове компаније досад није било.

"Чињеница јесте да ми у општини развијамо пословну зону, улажемо у инфраструктуру, градимо мост и изводимо друге пројекте. Сваки инвеститор је наравно добро дошао у нашу општину", рекао је Божовић. 

Иначе, прије неколико седмица су се појавиле информације да ће њемачки "Лидл" главни дистрибутивни центар градити на подручју РС, те да се с Божовићем састао Ален Халамић, регионални директор "Лидла" за југоисточну Европу. Наводно је на састанку као једна од локација понуђена парцела у насељу Војковићи.

На овом састанку "Лидл" је наводно потписао и протокол с општином, а којим се општина обавезује да ће осигурати све услове за њемачку компанију, од инфраструктурних, саобраћајних до откупа и преноса власништва с приватног на општинско за наведену локацију.

БХРТ је јавио да је "Лидл" купио локацију у Источном Сарајеву, у близини тржног центра "Том".

Иначе, "Лидл" је досад у БиХ регистрован на адресама у Сарајеву, Бањалуци и Брчком.

(независне)