ПРВИ ОНКОЛОШКИ ПАЦИЈЕНТ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ БЕСПЛАТНО ЛИЈЕЧЕН У БАЊАЛУЦИ :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ОНКОЛОШКИ ПАЦИЈЕНТ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ БЕСПЛАТНО ЛИЈЕЧЕН У БАЊАЛУЦИ


Foto: banjaluka.com
"Бања Лука ми је спасила живот", каже као кључну реченицу на почетку и на крају разговора Самир Велић из Велике Кладуше, који је завршио свој претпосљедњи радиотерапијски третман у Центру за радиотерапију Бања Лука.

Сретна околност за Самира је била та што је, неколико мјесеци раније, менаџмент болнице у Бихаћу,  у циљу рјешавања све већег проблема са пацијентима у Унско-санском кантону, којима је потребно радиотерапијско лијечење карцинома, већ био у контакту са ИМЦ Центром за радиотерапију Бања Лука и договорио почетак сарадње што је подразумијевало и неколико бесплатних лијечења.

Тако је Самир постао први пацијент из Федерације БиХ или тачније УСК кантона, који се бесплатно лијечио у другом ентитету- бањалучком Центру за радио-терапију, јер на подручју које покрива његов Фонд здравства, овакве третмане није имао гдје обавити. 

Самир о току болести 

"Прве проблеме са гутањем сам почео осјећати током прошле године за вријеме пандемије корона вирусом, али нисам обраћао пажњу на њих. Тек када сам почео искашљавати крв у априлу ове године, на наговор супруге сам отишао код љекара", прича Самир и додаје да му дијагноза карцинома није била нити на крај памети.

Када му је потврђена дијагноза карцинома ларинкса (гркљан), није могао да вјерује. Одлазак код првог љекара и приједлог да се уради операција којом ће му се одстранити гркљан оставила га је у шоку.

"Без обзира на добронамјерне савјете љекара и њихова убјеђивања да ћу временом научити да комуницирам са људима јер ћу након операције изгубити способност говора, одлучио сам потражити друго мишљење љекара", испричао нам је Самир.

Ишао и у Загреб

Самир је на свом путу тражења лијека отишао чак и до Загреба,  гдје су му у једној приватној клиници потврдили дијагнозу. Међутим, имајући ограничена финансијска средства, није био у могућности да плати лијечење у другој држави, које осигурање не покрива.

Тад је чуо за Бањалуку

Причајући са људима и очајнички тражећи неко друго рјешење, добио је информацију да је лијечење карцинома у Бањој Луци на изузетно високом нивоу.

Прво С-тетик

"У клиници С-тетик у Бањој Луци, добио сам инструкције да се јавим у Аффидеа/ИМЦ Центар за радиотерапију Бања Лука", рекао је Самир. 

У Центру за радиотерапију Бања Лука примио га је др Павле Бановић, специјалиста радијационе онкологије, који је направио радикални план лијечења  ИМРТ/Рапид Арц техником која је једна од најновијих радиотерапијских метода лијечења,  чија је специфичност изузетна прецизност у циљању туморске масе, уз максималну поштеду околног здравог ткива.

Седам седмица су трајали третмани

Овај третман је трајао седам седмица и спроводио се на ТруеБеам линеарном акцелератору, који је најновија генерација радиотерапијске опреме.

"Добио сам све информације око тока свог радиотерапијског лијечења, комплетну супортивну терапију и ишао сам на редовне прегледе код др Бановића. А ово црвенило ће ускоро проћи", уз осмијех Самир показује на свој врат и говори како ће блага промуклост, коју сада има такође нестати у наредних мјесец дана, када планира испећи јање и позвати све пријатеље да заједно прославе његово оздрављење. 

Самир: Не идите далеко да се лијечите

Презадовољан сам током свог лијечења у Бањој Луци, те ћу свим својим суграђанима причати да не морају рјешења за свој здравствени проблем тражити далеко од куће.

Бањалука ми је спасила живот

"Бања Лука ми је спасила живот. Бог зна шта би било са мном…"

Самир је имао срећу, јер је био дио договора између "Бихаћа и Бањалуке", јер није могао да се лијечи тамо, гдје има осигурање, а није морао да плати тамо гдје је могао да се лијечи.

Да ли је људски живот вриједнији од свих прописа, процедура и ограничења - Самиров одговор је једно велико - ДА.

(Бањалука.цом)