УХАПШЕН БАЊАЛУЧАНИН ОСУМЊИЧЕН ДА ЈЕ УДАРИО ДВИЈЕ ОСОБЕ НА ПЈЕШАЦКОМ ПА ПОБЈЕГАО :: Semberija INFO ::

 

УХАПШЕН БАЊАЛУЧАНИН ОСУМЊИЧЕН ДА ЈЕ УДАРИО ДВИЈЕ ОСОБЕ НА ПЈЕШАЦКОМ ПА ПОБЈЕГАО


СЕУЛ - Јужна Кореја је успјешно извршила пробно испаљивање балистичке ракете из подморнице, јавила је данас агенција Јонхап, чиме је ова земља постала прва без нуклеарног наоружања која је развила овакву способност.

Нова подморница "Досан Ан Чанг Хо" успјешно је лансирала пројектил прошле седмице док је била под водом, након што су слични тестови извршени са потопљене платформе, наводи се у агенцијском извјештају.

Министарство одбране је саопштило да не може да потврди детаље о способностима појединачних војних јединица из безбједносних разлога.

Агенција за развој одбране није имала коментар на ове информације и упутила је новинаре на Министарство одбране.

Министарство је прошле седмице објавило нацрт буџета за период од 2022. до 2026. године у којем позива на развој нових ракета "са значајно повећаном деструктивном снагом".

Балистичке пројектиле претходно је развило седам земаља: САД, Русија, Кина, Британија, Француска, Индија и Сјеверна Кореја. Све ове земље имају и арсенале атомског наоружања, које се обично користи за опремање ракета ове врсте.

Јонхап наводи да је конвенционално наоружани пројектил Јужне Кореје добио шифровано име "хјунму 4-4" и вјерује се да је то варијанта балистичког пројектила "хјунму-2Б", са дометом од око 500 километара.

( независне)