Високи представник Шмит указао на недостатну заступљеност Хрвата у структурама БиХ :: Semberija INFO ::

 

Високи представник Шмит указао на недостатну заступљеност Хрвата у структурама БиХ


Нови Високи представник за БиХ Кристијан Шмит указао је на конференцији у Њемачкој на недостатну заступљеност Хрвата у средишњим институцијама у Босни и Херцеговини те је истакнуо потребу промјене изборног закона у овој земљи.

“Господин (Жељко) Комшић је хрватски представник у државном Предсједништву али су га више бирали Бошњаци него Хрвати. Колико је сустав комплициран показује и чињеница да је представник Хрвата (Драган) Човић изгубио у сучељавању с Комшићем”, рекао је Шмит на скупу под називом “Еуроатлантске перспективе Босне и Херцеговине” у организацији Њемачко-атлантског друштва.

Он је рекао како се хрватски дио становништва, који је, како је истакнуо, додатно смањен исељавањем, осјећа недовољно представљеним у “комплицираним државним структурама”.

Шмит, који је почетком коловоза преузео функцију Високог представника за Босну и Херцеговину (ОХР), је указао и на потребе промјене изборног закона.

“Хрватима се мора дати могућност да се осјећају заступљенима а не да све скупа заврши рецимо неким обликом бојкотирања избора”, рекао је Шмит указујући на опће изборе у листопаду сљедеће године.

“Сада се поставља питање како организирати изборно право тако да се држава не подијели на три ентитета. Када би се то догодило територијални интегритет Босне и Херцеговине би био снажно доведен у питање”, рекао је Шмит.

Шмит је такођер указао на то како је од снажног исељавања највише погођен хрватски дио становништва Босне и Херцеговине.

“Нажалост морамо закључити да удио Хрвата од 15 до 17 посто у броју становника у Босни и Херцеговини већ одавно не одговара стварности”, рекао је Шмит.

На скупу у баварском Најштед ан дер Ајх , гдје је изборни округ заступника Кристијана Шмита, је судјеловао и предсједник Бундестага Волфганг Шојбле.

БХРТ