СИПА У ЧАПЉИНИ УХАПСИЛА ЧЛАНА НАРКОГРУПЕ КОЈОЈ СУ СВЕ АКЦИЈЕ ПРОПАЛЕ :: Semberija INFO ::

 

СИПА У ЧАПЉИНИ УХАПСИЛА ЧЛАНА НАРКОГРУПЕ КОЈОЈ СУ СВЕ АКЦИЈЕ ПРОПАЛЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Суд Босне и Херцеговине одредио је привремени притвор Давору Чилићу, којег су по међународној дифузној потјерници Интерпола Загреб ухапсили припадници СИПА.

Чилић је лоциран и ухапшен у Чапљини, гдје је боравио у изнајмљеном стану, а Хрватска га тражи ради кривичног гоњења због оптужби да је, као члан криминалне групе, односно злочиначке организације, учестовао  у неовлаштеној производњи и трговини наркотицима.

Према ономе што су раније извјештавали хрватски медији, Чилић, те првоокривљени и другоокривљени Дамир Чума (41) и Виктор Мрваљ (39) били су главни организатори неколико акција кријумчарења дроге, а криминалну групу чинили су још Томислав Братаљеновић (42), Сеад Табаковић (52), Мирко Бркић (39) и Далибор Кријан (28), пише Фактор.

Занимљиво је да су све њихове акције завршиле неуспјехом.

Хрватски медији тако наводе да су они најприје у љето претпрошле године, од почетка јула до почетка августа, с непознатим особама из Турске договорили кријумчарење прекурсора ацетон-анхидрида из Пољске на подручје Турске.

Ријеч је о материји која се употребљава за израду хероина.

Најприје су у Пољској купили 5.000 литара споменуте киселине, набавили налог за превоз и провоз преко Хрватске у Словенију, одакле су је намјеравали прокријумчарити у Турску, скривену у теретном возилу међу соларним панелима.

План је функционисао преко два гранична прелаза, јер је камион прошао границе Словеније и Хрватске, односно Хрватске и Србије, али не и гранични пријелаз Калотина између Србије и Бугарске.

Тамошњи су цариници, наиме, током граничне контроле у товарном простору прикључног возила пронашли пет пластичних контејнера запремнине по 1000 литара, који су били испуњени прекурсором ацетон-анхидридом.
Тако им је пропао план да у Турској добију хероин, који су потом намјеравали вратити у Хрватску ради даљње препродаје. Овај илегални терет заплијењен је 2. августа прошле године, а камионом је управљао хрватски држављанин Милован К.

Пропаст једне акције, међутим, није их омела у припреми и реализацији друге.

При томе је већ споменути Виктор Мрваљ, како му се ставља на терет, у периоду од почетка децембра 2017. до средине јануара 2018. године, окупио и повезао у групу Братељеновића, Табаковића и Чилића те више других особа с подручја Босне и Херцеговине, ради куповине већих количина марихуане на подручју Босне и Херцеговине и њеног кријумчарења у Њемачку ради даљње препродаје на илегалном тржишту, преноси Фактор.

У првој акцији купили су нешто више од 15 килограма марихуане на подручју Чапљине, коју су намјеравали превести аутомобилом “шкода фабиа” коју је Мрваљ набавио у Њемачкој, па су 15 пакета с више од 15 килограма марихуане скрили у простор за резервни точак и стражњи браник.

Међутим, није успио отићи даље од граничног прелаза Славонски Шамац, гдје су полицајци и цариници 16. јануара прошле године пронашли скривену “траву”.

Ни друга акција, која се догађала од фебруара до јуна прошле године, није им успјела.

За њу су, према оптужби, Дамир Чума и Викитор Мрваљ повезали суокривљене Табаковића, Чилића, Бркића и Кријана те више других особа с подручја БиХ. Опет је требало набавити марихуану и превести је у Њемачку ради препродаје.

Тај пут купили су 40 килограма на подручју Чапљине, али су дрогу намјеравали “прошверцати” с легалним превозом столица, које су се камионом марке превозиле из предузећа у БиХ до предузећа у Њемачкој.

Дрогу су скрили у средину товарног простора, распоредивши је у 38 пакета између пакета са столицама, али ни овај пут нису успјели у науму, јер је све откривено на граничном прелазу Славонски Брод, гдје је возач, окривљени Бркић заустављен 8. јуна прошле године.