ПУТИН: РЕЗУЛТАТ АМЕРИЧКОГ 20-ГОДИШЊЕГ ПРИСУСТВА У АВГАНИСТАНУ ЈЕ "НУЛА" :: Semberija INFO ::

 

ПУТИН: РЕЗУЛТАТ АМЕРИЧКОГ 20-ГОДИШЊЕГ ПРИСУСТВА У АВГАНИСТАНУ ЈЕ "НУЛА"


МОСКВА - Москва је отворена за развој добрих односа са западним земљама, под условом да се окану своје тренутне политике према којој себе виде као мудре учитеље, а Русију третирају као ученика, поручио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

- Америчка војска у Авганистану 20 година је покушавала да цивилизује људе који живе тамо, да уведе своје норме и стандарде живота у најширем смислу тих ријечи, укључујући и политичку организацију друштва - казао је руски челник и додао:

- Резултат су огромне трагедије, огромни губици, и за оне који то чине - САД - и још више за људе који живе у Авганистану. Резултат је нула, ако не и негативан.

Руски предсједник истакнуо је да је "немогуће некоме наметати нешто извана" и да "уколико неко учини нешто другоме, требао би познавати историју, културу, животну филозофију тих људи у најширем смислу тих ријечи, и односити се према њиховој традицији с поштовањем".

Москва, која је водила десетогодишњи рат у Авганистану који је окончан повлачењем совјетских војника у 1989., учинила је дипломатски повратак у земљу као посредник у протеклих неколико година. Русија је контактирала представнике авганистанских зараћених фракција, међу којима су и талибани - и поред тога што их је назвала терористичком организацијом, преноси АП.

(ГласСрпске)