Тривић: Коначно лакше ђачке торбе :: Semberija INFO ::

 

Тривић: Коначно лакше ђачке торбе


БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изразила је задовољство што је нова школска година данас почела у школским клупама, те што основци коначно имају лакше ђачке торбе захваљујући дигитализацији и штампању уџбеника на папиру мале грамаже.

Тривићева је истакла да је Завод за уџбенике и наставна средства урадио велики посао у вези са адаптацијом уџбеника, који су сада штампани на папиру мале грамаже, што је омогућило да буде ријешен дугогодишњи проблем тешких ђачких торби.

"Томе ће допринијети и дигитализација одређених уџбеника, тако да у првој тријади основних школа прелазимо потпуно на иновативни начин извођења наставе, примјеном нових технологија", рекла је Тривићева, приликом посјете Основној школи "Вук Караџић" у Бањалуци.

Она је навела да предмет Дигитални свијет, који је уведен у други разред основне школе, неће представљати трошак за родитеље, јер ће бити извођен у учионици.

"Наставници су обучени како да воде наставу и ово је примјер на који начин уводимо иновације у сам процес извођења наставе. Сматрали смо да ученици већ у другом разреду треба да се сретну са основама нових технологија", рекла је Тривићева.

Она је ученицима другог разреда уручила комплете бесплатних уџбеника.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево Бојан Ђенић рекао је да је Завод наставио са процесом дигитализације садржаја уџбеника, те да је за почетак ове школске године припремљено 18 нових издања.

"Фокус смо ставили на прву тријаду основе школе, а дигитални садржај прати штампано издање уџбеника", навео је Ђенић.

Он је истакао значај што је приликом иновације уџбеника дошло до промјене, те се сада уџбеници штампају на волуминозном папиру, који је за око 25 одсто лакши од офсетног, који је до сада кориштен за штампање.

"Тежина уџбеника за поједине разреде прати препоруке здравствених институција, а то је да ђачка торба не прелази 10 одсто од укупне масе дјетета", рекао је Ђенић.

Он је напоменуо да тежина ђачке торбе нису само уџбеници, те позвао родитеље да поведу рачуна и о осталом прибору, да би што више олакшали ђацима торбе.

Татјана Вилендечић, директор ОШ "Вук Караџић" рекла је да, за разлику од прошле, нова школска година почиње по класичном извођењу наставе, часови трају 45 минута, истичући да ће наставно особље и даље бити одговорно и учинити све да би биле испоштоване све препоруке и мјере заштите.

"Сва дјеца су у истом одјељењу због чега смо сви срећни. Други разреди ће ове године први пут бити сви заједно у учионици", рекла је Вилендечићева.

Она је истакла да ова школа има 850 ученика, те да посљедње три године биљежи по један разред више, односно око 30 ученика, у односу на претходну школски годину.

Глас Српске