Српска добија јасну слику о ефектима вакцинације :: Semberija INFO ::

 

Српска добија јасну слику о ефектима вакцинације


БАЊАЛУКА - Антитијела неопходна за наставак студије серолошког испитивања у Републици Српској су стигла, а у наредних неколико дана требало би да почне узимање првих узорака од скоро 6.000 испитаника колико ће бити обухваћено овим истраживањем.

Рекао је то за “Глас Српске” декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић, појаснивши да је најважније да је Свјетска здравствена организација (СЗО) све одобрила, те да су антитијела тренутно на царини. Додао је да су у периоду чекања на антитијела усагласили и упитнике за испитанике са СЗО.

- Упитници ће се базирати на демографске податке, затим о симптомима болести, те вакцинацију у смислу да знамо коју вакцину је испитаник примио, да ли је било неких симптома између прве и друге дозе, да ли је дошло до заражавања послије вакцине, какве симптоме болести су развили и томе слично. Узорак од око 6.000 испитаника је репрезентативан и сигурно ће нам дати потпунију слику цијеле ове ситуације. Прве резултате очекујемо за два мјесеца - појаснио је Бокоњић.

Нагласио је да су тимови Медицинског факултета у Фочи, Медицинског факултета у Бањалуци и Института за јавно здравство РС, који су били ангажовани и током прве фазе студије спремни да почну узимати узорке. Појашњава да ће се као и током прве фазе породице бирати на основу случајног одабира у сарадњи са тимовима породичне медицине.

- Први узорци ће бити из Бањалуке и Фоче, ту су и сједишта наших факултета, али ћемо на исти начин радити као током прве фазе да обухватимо цијелу Републику - рекао је Бокоњић.

Након што добију резултате друге фазе, истиче Бокоњић, наставили би и трећу фазу, односно студију пресјека, а на крају истраживања Српска би имала много јаснију слику о вирусу корона, ефектима вакцинације и свему што је донијела епидемија.

Бокоњић истиче да ће јесен бити неизвјесна, те да већ сада болнице углавном пуне млађи невакцинисаних људи и мањи проценат вакцинисаних старије животне доби који имају друга обољења.

- Вјероватно ће и Српска веома брзо одобрити трећу, бустер дозу вакцине против вируса корона - казао је Бокоњић.

Прва фаза националне Студије серопреваленције инфекције “ковид 19”, која је започела у новембру прошле године обухватила је око 2.000 становника из свих крајева Српске, а резултат је показао да је антитијела развило око 35 одсто испитаних, те да је трећина имала тежу клиничку слику.

Појачање

Дејан Бокоњић је рекао да је тим који је радио истраживање током прве фазе спреман за наставак студије.

- С обзиром на то да ће овога пута бити обухваћено много више људи, студенти медицинских факултета, завршних година, помоћи ће нам око уношења података у базе и на неки начин ојачати тим - рекао је Бокоњић.

​Глас Српске