ВУЧИЋ : РАСТЕ ПОДРШКА ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ : РАСТЕ ПОДРШКА ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ


Foto: Tanjug
БЛЕД - За напредак су потребни мир, стабилност, отворене границе, и поглед у будућност, истакао је синоћ предсједник Србије Александар Вучић и додао да наравно постоје они којима није право иницијатива "Отворени Балкан".

"Да ли ''Отворени Балкан'' има будућност - сигуран сам да има. Не можете зауставити народе који желе несметано да сарађују, који се боре за све принципе на којима почива Европска унија, као што је слободно кретање роба, услуга, капитала и људи", објаснио је он за ТВ Пинк.

Упитао је коме би сметало да нема граница између Београда и Скопља, Београда и Тиране, односно Тиране и Скопља.
"Мислим да је то веома важно и да не постоји неко ко би могао на било који начин да нам покаже и укаже на то зашто би то било лоше. Да ли постоје они који нису сагласни и мисле другачије, као и они који нису сигурни да могу да управљају тим процесима, јер ми управљамо сами, шта да им радим. Ми ћемо наставити", подвукао је он.

Вучић је истакао да разумије разлоге, јер су велике силе од стицања независности Србије 1878. покушавале на сваке начине да држе све под контролом над Балканом, да Србију обудзавају и снаже све друге.

"То није од јуче. Зато је за нас страховито важно да наставимо да чувамо мир и снажимо Србију, да разумемо да такви интереси постоје и данас. Зашто би неко други желео толико снажну Сбрију", нагласио је он.

Подсјетио је да је јавни дуг Црне Горе прије седам година био 52 одсто, у Србије 79 одсто, а данас је 58 одсто у Србији, а у Црној Гори преко 100, док је у БиХ, и Сјеверној Македонији слично помијерање у корист Србије.

Исто тако је рекао да је просјечна плата у Србији била 330 евра, а у Црној Гори 505 евра, а данас је 520 евра у Црној Гори, а у Србији 560 евра

И код страних инвестиција Србије у протекле три године привлачи 63 одсто у односу на све остале на Западном Балкану.

"То су невероватне промене. То је велика предност коју смо успоставили, а постоје велике силе којима не одговара", додао је он.

Каже да ће оне долазити да честитају, и указује зашто би им то одговарало.

"Покушаваће да дижу друге, а Србију да спуштају. Доживљајају да Србија жели да доминира пројектом 'Отворени Балкан', а то је наш покушај да имају сви користи од тога који се прикључе. Разумљиво да не наилази на одушевљење", додао је он.

Казао је важно да је "Отворени Балкан" подржала САД, Вишеградска група, као и данас шеф данске дипломатије, те додао да вјерује да ћемо ту подршку ширити даље.

Иначе Вучић је вечерас, по доласку на Блед, приредио вечеру у Почасном конзулату Србије за премијере Сјеверне Македоније и Албанијие, Зорана Заева и Едија Раму, као и градоначелника Љубљане Зорана Јанковића.

Пренио је да се Јанковић нашалио да је и он домаћин пријема пошто је полу-Србин.

"Разговарали смо о 'Отвореном Балкану', многим заједничким иницијативама, како грађани да живе боље, да отварамо границе, али и са Јанковићем о битним питањима", казао је он.

(независне)