ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: СВИ СЕ РАДУЈУ ШКОЛСКОМ ЗВОНУ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: СВИ СЕ РАДУЈУ ШКОЛСКОМ ЗВОНУ


БАЊАЛУКА , ДОБОЈ - За око 121.550 ђака основних и средњих школа у РС данас ће почети нова школска година по старом режиму односно час ће трајати 45 минута и без дијељења одјељења.

Наиме , почетак ове школске године представља велики догађај, с обзиром на то да се послије новог начина рада и учења које је наметнула пандемија ученици враћају на стари режим, какав је био прије почетка пандемије.

Тијана Васиљевић Стокић, предсједница Актива директора средњих школа регије Добој, казала је да је све спремно за данашњи почетак школске године.

"Данас у пола осам ћемо дочекати ученике прве смјене, а у пола два ученике друге смјене. Све мјере које је предложио републички Институт за јавно здравство ми ћемо испоштовати", казала је Васиљевић Стокићева за "Независне новине".

Додала је да се сви радују почетку школске године и да се нада да ће епидемилошка ситуација у РС дозволити да ђаци редовано иду на наставу.

"Час од 45 минута и сви ђаци у једном разреду олакшица је не само за просвјетне раднике него и за родитеље", казала је она. Истиче да ће у свим средњем школама с њиховог подручја данас звоно огласти почетак нове школске године.
Весна Зекановић, учитељица ОШ "Петар Кочић" из Приједора, казала је да се коначно све враћа у нормалне токове.
"Час ће трајати 45 минута, дјеца су тога жељна, али и родитељи и просвјетни радници. Сви смо једва дочекали да коначно крене школска година. Спремни смо за поштовање мјера, јер свима нам је било тешко у прошлој школској години. Сви ми, и просвјетни радници и родитељи, знамо колико дјеца највише понесу терета. Свима нама је у интересу да се вратимо у нормалне токове", казала је Зекановићева за "Независне новине".

И родитељи су једва дочекали повратка ђака у учионице са часовима од 45 минута.

"Мој дјечак је прошле године кренуо у први разед, а како су били подијељни у групе другу половину разреда није ни имао прилике да упозна. Сада се школа враћа на стари режим рада и сигурно да је то најбоље за дјецу, а и велико је олакшање за родитеље", казала је за "Независне новине" Зорица Максимовић из Бањалуке.

Жељка Цвијановић, предсједница РС, честитала је почетак нове школске године ученицима, њиховим родитељима, учитељима и наставницима, као и запосленима у школству, са жељом да она буде успјешна.

"Посебне честитке упућујем најмлађим школарцима, првачићима, који први пут сједају у ђачке клупе, уз жељу да им школа буде мјесто радости, дружења и оаза знања и вјештина", навела је Цвијановићева.

Радован Вишковић, премијер РС, у својој честитки просвјетним радницима, ђацима и њиховим родитељима поводом почетка нове школске године истиче да већ другу школску годину почињемо у условима које диктира глобална пандемија вируса корона, али и у нади да ће нова школска година, за разлику од прошле, протећи у најбољем реду и у складу с утврђеним наставно-образовним плановима.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да данас почиње школска година у свим школама, осим у једној основној и три средње.

"Почетак наставе у новој школској години пролонгиран је у Машинској школи и Гимназији у Мркоњић Граду, које користе исти објекат, а због завршетка радова на унутрашњем уређењу школског објекта, те у Центру средњих школа 'Петар Кочић' Србац због завршетка радова санације школског објекта, док је у ОШ 'Васо Пелагић' такође пролониран због завршетка радова на реконструкцији и замјени столарије",  казали су из ресорног министарства.

Додају да ће у 187 основних школа наставу похађати око 85.500 основаца, док ће у 95 средњих школа, од којих је шест приватних, наставу у овој школској години похађати око 360.000 ђака.

"Ове школске године школско звоно 1. септембра огласиће не само почетак нове школске године, већ и наду да нови почетак доноси више оптимизма, јер смо неке нове навике у понашању већ усвојили и прилагодили се тренутној ситуацији", рекла је Драгица Радовић, омбудсман за дјецу РС.

Поводом почетка нове школске године, омбудсмани БиХ Љубинко Митровић, Јасминка Џумхур и Нивес Јукић упутили су искрене честитке свим ученицима, родитељима и просвјетним радницима.

Омбудсмани подржавају повратак ученика у школске клупе и трајање часова од 45 минута, јер за дјецу је важно да буду у школи, не само као мјесту стицања знања и вјештина, већ и као мјесту васпитања, дружења с вршњацима, социјализације, али и остваривања дјечјих права.
 
(независне)