ГРАНИЦА КЉУЧНА ЗА ОДНОСЕ БИХ И СРБИЈЕ: ЗБОГ БЛОКАДЕ ВЛАСТИ ТРПЕ ГРАЂАНИ И ЦИЈЕЛА РЕГИЈА :: Semberija INFO ::

 

ГРАНИЦА КЉУЧНА ЗА ОДНОСЕ БИХ И СРБИЈЕ: ЗБОГ БЛОКАДЕ ВЛАСТИ ТРПЕ ГРАЂАНИ И ЦИЈЕЛА РЕГИЈА


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Питање државне границе између Србије и Босне и Херцеговине потребно је што прије ријешити, јер без стабилног и јаког региона нико од нас не може остварити све потенцијале које жели без обзира на појединачни економски развој сваке од држава, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Вијест да ће Савет министара затражити од Предсједништва БиХ ангажовање Оружаних снага, те распоређивање више полицајаца како би се заштитила источна граница ове земље према Србији због повећаног мигрантског вала, изазвала је много реакција у Републици Српској, чији политичари тврде да до тога не смије доћи.

БиХ званичници спомињали су и жицу на граници са Србијом која би требала зустави вал миграната, међутим, ни око тога се нису усагласили, јер власт у Републици Српској то не прихвата.

И док предсједавајући Предсједседништва БиХ Милорад Додик тврди да од полиције на граници неће бити ништа, а предсједавајући Свјета министара Денис Звиздић супротно, премијерка Србије Ана Брнабић јуче је поручила да ове блокаде у БиХ, праве проблем цијелом региону.

– Чињеница да још није формирана власт у БиХ након октобарских парламентарних избора утиче на те односе као и на односе БиХ с другим земљама, али то највише утиче на грађане због чега је то највише унутрашње питање БиХ – поручила је она, те додала да је за Србију од животне важности регионална сарадња, мир и стабилност.
 
Све бољи односи

Брнабићева је на Јахорина економском форуму рекла да су односи Србије и Републике Српске све бољи, те да се на њих поноси, али и нагласила да БиХ мора да ријеши своје проблеме.

Колико је хитно рјешавање ове кризе показују и подаци да  је од јануара до марта, легитимисано 6.600 мигранат, а бројке показују да су извршена су 79 кривична дјела и на стотине прекршајних дјела који су починили мигранти.