Преминуо Чарли Вотс, бубњар Ролингстонса :: Semberija INFO ::

 

Преминуо Чарли Вотс, бубњар Ролингстонса


Скоро 60 година сједио је за бубњевима Ролингстонса. Умро је два мјесеца након што је напунио 80 година. Без њега можда одавно не би било Стонса.

Управо је био почео да размишља о пензији. „Не знам шта други мисле, али не бих имао ништа против да Ролингстонси кажу - вријеме је", рекао је бубњар Стонса поводом свог 80. рођендана у јуну ове године. Међутим, признао је да уопште не би знао шта би радио, ако би то заиста био крај.



Али, није могао ни да претпостави тако брз крај Ролингстонса: Чарли Вотс је умро 24. августа 2021. у кругу породице у једној лондонској болници. „Чарли је био цијењен супруг, отац и деда, а као члан Ролингстонса један од највећих бубњара његове генерације", објавио је портпарол Стонса.

Колега из бенда Мик Джегер поставио је за опроштај фотографију на којој је насмијани Вотс, а Кејт Ричард твитовао је фотографију бубњева са окаченом таблом на којој пише ,,затворено“.

Скоро 60 година Чарли Вотс давао је ритам једном од највећих бендова у музичкој историји. Без њега вјероватно већ одавно не би било Ролингстонса. Истанчаним дипломатским инстиктом увијек изнова је успијевао да дозове памети свађалачки расположене Мика Џегера и Кејта Ричардса.

Кејт Ричардс је желио Вотса за бубњара

Чарлс Чарли Роберт Вотс рођен је 2. јуна 1941. у Кингсберију, данашњем кварту Лондона. Син возача камиона студирао је умјетност и графику, а у слободно вријеме је свирао бубњеве у бенду Алексиса Корнера Блус Инкорпорејтид. 



Ту је свирао и Мик Џегер и 1969. преминули гитариста Брајан Джонс, који је 1962. био такође један од оснивача Ролингстонса. С обзиром да је Кејт Ричардс само годину дана касније силно желио да Чарли Вотс постане члан бенда, Вотс одмах даје отказ на свом послу графичара и придружује се Стонсима.

Вотс је често био потцијењен као човјек из позадине, у британском духу благо речено - уз суве ритмове препустио је бину својим колегама из бенда. „Чарли Вотс ми је давао слободу да сам могао да летим по сцени", рекао је једном Кејт Ричардс.

Вотс је важио за ћутљивог и пристојног момка, који је зависност од алкохола и дроге превазишао још 1980-их година. Док су многе рок звијезде, међу њима и његове колеге из бенда, доспијевале на насловнице због разузданог начина живота, Чарли Вотс је од 1964. срећно ожењен са Ширли Ен Шепард. Нјих двоје су живјели повучено на селу, гдје је Вотс узгајао пунокрвне арапске коње.

Нетипичан човјек рокенрола

Чарли Вотс је био све што се није уклапало у некадашњи имиџ Ролингстонса. Преферирао је одијела и волио џез - музички правац против којег су се Стонси побунили на почетку своје каријере. Када није био са бендом на турнејама или у студију, свирао је бубњеве у једном џез бенду. Тамо се осјећао пријатније него под свјетлима позорнице, а дугачке овације су му биле непријатне.

Заједно са Стонсима, Чарли Вотс је 1989. ушао у Рокенрол кућу славних, а на листи најбољих бубњара свих времена рок-магазина „Ролинг Стоне" заузео је 12. мјесто.
Године  2004. дијагностикован му је рак грла. Побјеђује болест након двије операције, да би годину дана касније поново отишао са Стонсима на свјетску турнеју.
Но, након што је те године још једном оперисан отказао је америчку турнеју која била планирана за септембар.

​Агенције