"ШОПИНГ МЕКЕ" ПРЕСЕЛИЛЕ НА ДРИНУ: Комшије троше милионе у БиХ :: Semberija INFO ::

 

"ШОПИНГ МЕКЕ" ПРЕСЕЛИЛЕ НА ДРИНУ: Комшије троше милионе у БиХ


У току седам мјесеци 2021. године страни држављани су поднијели укупно 75.141 захтјев за поврат ПДВ-а у Босни и Херцеговини у износу од 3.002.552,25 КМ, а највише захтјева подносено је на прелазима према Србији, сазнаје портал БУКА

У току седам мјесеци 2021. године страни држављани су поднијели укупно 75.141 захтјев за поврат ПДВ-а у Босни и Херцеговини у износу од 3.002.552,25 КМ, сазнаје портал БУКА

Како сазнајемо из Управе за индиректно опорезивање, укупна вриједност робе коју су страни држављани у поменутом периоду купили и изнијели из БиХ износи 20.664.624,29 КМ.

И у овој 2021. години дошло је до значајног пада броја захтјева за поврат ПДВ-а од стране страних држављана. 

"Основни разлог је и даље пандемија узроковане вирусом Цовид 19, због чега је било отежано путовање и прелазак државних граница. Мањи број долазака странаца у БиХ значи сигурно мањи број затијева за поврат ПДВ-а одстране страних држављана. Такођер, као један од разлога свакако се може навести и ограничење које је увела сусједна Република Хрватска које је снази од почетка ове 2021. године, а то је могућност да се у Хрватску унесу само двије кутије цигарета" рекао је за БУКУ Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

У току пет мјесеци прошле године године страни држављани су поднијели укупно 301.616 захтјева за поврат ПДВ-а у Босни и Херцеговини у износу од 12.369.615,63 КМ. Укупна вриједност робе коју су страни држављани у поменутом периоду купили и изнијели из БиХ износи 85.132.060,48 КМ.

Оно што је занимљиво је да гранични прелази према Републици Хрватској који су раније носили највћи број захтјева за поврат ПДВ-а, ове године то нису.

Наиме у 2021. години, а вјероватно због лакших услова за прелазак граница, ове је године највећи број захтјева за поврат ПДВ-а овјерен на граничним прелазима који гравитирају према Републици Србији.

Тако је, према подацима кје смо добили, на ГП Увац овјерено 12762 захтјева за поврат ПДВ-а за укупну вриједност робе од скоро 2,4 милиона КМ, на прелазу Шепак овјерено је 9573 захтјева укупне вриједности 2,13 милиона КМ, на Павловића Мосту овјерено је 5508 захтјева вриједно скоро 1,2 милиона КМ.

Страни држављани, који остварују право на поврат ПДВ-а су физичка лица која немају пребивалиште у Босни и Херцеговини. Та лица имају право на поврат ПДВ-а на добра која купе у Босни и Херцеговини и та иста добра изнесу у пртљагу са собом ван царинског подручја Босне и Херцеговине.

Право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља (петролеј, дизел-гориво, уље за ложење, екстра лако и лако специјално, моторни бензин безоловни, моторни бензин), алкохол и алкохолна пића и прерађевине од духана.

У Босни и Херцеговини су највише куповали грађани сусједних земаља Србије, Хрватске и Црне Горе. Најчешће се ради о роби широке потрошње.

Подсјетимо да је најмањи износ на који се може извршити поврат пореза на додану вриједност у Босни и Херцеговини је, према Инструкцији Управе за индиректно опорезивање 100 КМ.

​Бука