Њемачкој понестаје радне снаге – потребно 400.000 имиграната годишње :: Semberija INFO ::

 

Њемачкој понестаје радне снаге – потребно 400.000 имиграната годишње



Предсједник Њемачке агенције за запошљавање Детлеф Шеле упутио је хитан апел влади у Берлину: Њемачкој је јасно потребно више имиграната годишње – зато што јој понестаје радне снаге.

"Њемачкој понестаје радне снаге", изјавио је Детлеф Шеле за Зидојче цајтунг. Као резултат демографског развоја, број потенцијално радно способног становништва у овој години ће се смањити за 150.000.
"Наредних година ће бити много драматичније", упозорава Шеле.

Њемачка би проблем могла да ријеши ако обучи неквалфиковану радну снагу и ако онима који раде скраћено радно вријеме, а то у ствари не желе, дозволи да им радно вријеме траје дуже. Али, прије свега, ако доведе радну снагу из иностранства. То би требало да одради нова влада Њемачке, сматра Шеле.

"Потребно нам је 400.000 имиграната годишње, дакле много више него протеклих година. Од његоватеља, преко инсталатера клима уређаја, до логистичара и факултетски образованих људи. Радне снаге ће недостајати у свим областима", рекао је шеф Агенције за запошљавање.

Шеле посљедњих дана константно указује на лошу ситуацију у обучавању радне снаге.
"Многи који се обучавају и послодавци једноставно се не проналазе", каже Шеле. А овај тренд се све више погоршава.
"Чак 31 одсто људи који су се пријавиле за обуку, до сада је без радног мјеста. Истовремено, 40 процената мјеста за обуку је непопуњено", рекао је шеф њемачке Агенције за запошљавање.


Побједа