Неспоразуми међу надлежнима за случај “Трговска гора”: БиХ без стратегије већ десет мјесеци :: Semberija INFO ::

 

Неспоразуми међу надлежнима за случај “Трговска гора”: БиХ без стратегије већ десет мјесеци


БАЊАЛУКА - Недопустиво је да ни након десет мјесеци рада Правног тима БиХ за Трговску гору нема стратегије дјеловања, ни правних корака, што је био задатак овог тима.

Поручио је ово јуче предсједник Удружења “Грин тим” из Новог Града Марио Црнковић и истакао да је Хрватска већ завршила полугодишњи извјештај истражних радњи на подручју Трговске горе.

- Огорчен сам што након десет мјесеци рада правног тима немамо ни стратегију, ни правне кораке који су већ требали бити на столу. Не сумњам да ће предјседавајући Правног тима Жељко Богут имати спремне изговоре зашто је то тако, али ти изговори нас не занимају - рекао је “Гласу Српске” Црнковић.

Црнковић је нагласио да нема смисла чекати више ишта и апеловао на предсједавајућег Правног тима да поднесе оставку, а преостале чланове да што хитније сачине извјештај о раду и препоруче правне кораке и своје виђење стратегије правних поступања у случају “Трговска гора”.

Међутим, предсједавајући Правног тима Жељко Богут каже да он нема никаквих изговора, већ да је ријеч о сложеном процесу, у оквиру којег је потребно припремити квалитетан документ.

- Од када је ова група именована, од 28. октобра прошле године, не мојом, већ грешком Министарства спољне трговине и економских односа БиХ кренули смо са радом тек 28. јануара ове године. Прво се више од мјесец каснило да би се члановима комисије доставила та одлука, а потом је каснила особа из министарства која ће радити техничку помоћ. Затим су стигли новогодишњи и божићни празници, а онда смо чекали достављање документације, коју, ево, и дан данас прикупљамо. То је једно компликовано политичко питање које траје пет-шест година и ми смо још у поступку прибављања документације - навео је “Гласу Српске” Богут.

Као један од разлога кашњења са стратегијом, Богут је навео и пандемију.

- На онлајн сједницама се не може рјешавати једно овако деликатно питање - тврди Богут и додаје да многи не разумију да је израда стратегије обиман и сложен посао.

Богут је додао и да ће највјероватније бити принуђен  да тужи Црнковића, који на његов рачун износи неосноване тврдње.

- Потребно је ући у суштину проблема, а не давати паушалне изјаве - поручио је Богут и додао да вјерује у резултате дипломатских преговора и притисака, када је у питању проблематика  случаја “Трговске гора” и одлагања опасног отпада.

Став свих страна у БиХ је да је та локација недопустива, јер се налази уз саму границу и у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебан акценат је на чињеници да би, одлагањем тог радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, било угрожено здравље 250.000 становника. Против одлагалишта на Трговској гори су власт и грађани с друге стране Уне, односно у општини Двор у Хрватској.

Рјешење

Правни експерти сматрају да уколико се овај прекогранични проблем не буде могао ријешити дипломатским путем, остаје опција међународне арбитраже или тужбе пред Међународним судом у Хагу.

Хрватска је власник половине електране “Кршко” у Словенији и до 2023. године мора да преузме пола отпада.


​Глас Српске