Очекује се појачан притисак миграната из Авганистана :: Semberija INFO ::

 

Очекује се појачан притисак миграната из Авганистана


САРАЈЕВО - Босну и Херцеговину очекује појачан притисак миграната из Авганистана, чему може допринијети и одлука самопроглашеног Косова да прихвати та лица, а при томе нико нема тачне процјене колико њих жели да напусти матичну земљу, изјавио је Срни замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић.

На питање да ли БиХ пријети најезда миграната из Авганистана будући да је самопроглашено Косово поручило да их безусловног прихвата, Јовић је одговорио да је велика вјероватноћа да ће док трају провјере САД о њиховој подобности покушати да се домогну Запада.


Он је истакао да сигурно предстоји појачан мигрантски притисак држављана Авганистана, на шта ће Министарство безбједности у Савјету министара, у сарадњи са надлежним полицијским агенцијама и Службом за послове са странцима, покушати да одговори адекватним мјерама.

О томе колико их има, Јовић каже да су различите процјене, које се крећу и до неколико стотина хиљада. "Само у овој години Авганистан је, према неким подацима, напустило око 250.000 људи", навео је Јовић.

Када се анализирају показатељи из претходног периода, Јовић је навео да је видљиво да је прошлој години Служби за послове са странцима пријављен највећи број држављана Авганистана - 4.553, а да удио Авганистанаца у укупном броју незаконитих миграната чини 28 одсто за 2020. годину.

Јовић је прецизирао да су од 1. јануара до 16. августа ове године Гранична полиција и Служба за за послове са странцима евидентирали укупно 3.352 незаконита миграната, држављанина Авганистана, од чега је њих 20 поднијело захтјев за азил.

"Дана 16. августа ове године укупно 40 незаконитих миграната поријеклом из Авганистана прихваћено је од Граничне полиције и откривено од Службе за послове са странцима. Сви су исказали намјеру за подношење захтјева за азил", навео је Јовић.

Он је додао да у Азилантском центру тренутно нема држављана Авганистана.

Јовић је рекао да у БиХ у привременим прихватним центрима тренутно борави 3.066 миграната, да је од почетка године, закључно са јучерашњим даном регистрован 10.771 илегални мигрант и да сви имају жељу да отпутују у Западну Европу.

Одговарајући на питање да ли је консултован и да ли је дао сагласност на комуникацију Министарства безбједности са крњим Предсједништвом БиХ и Министарством одбране у Савјету министара БиХ у вези са ангажовањем на гашењу пожара, Јовић каже да га нико није питао за став о томе.

"Нико ме није консултовао, нити сам дао сагласност за комуникацију Министарства безбједности са жкрњимж Предсједништвом у вези са гашењем пожара", рекао је Јовић.

​Срна / Глас Српске