Верхаз: Број обољелих указује да се налазимо у четвртом таласу :: Semberija INFO ::

 

Верхаз: Број обољелих указује да се налазимо у четвртом таласу


БАЊАЛУКА - Начелница Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Антонија Верхаз рекла је за РТРС да ова клиника од прошле недјеље биљежи повећан број хоспитализованих због инфекције вирусом корона.

Она је навела да је на Клиници за инфективне болести тренутно хоспитализовано 50 пацијената, а на Клиници за интензивно лијечење четири.

Додала је да клиничке слике заражених личе на оне из другог и трећег таласа - теже слике односе се на пацијенте са обостраном упалом плућа, а лакше на клиничке форме које се лијече амбулантно и које су под сталним надзором.

- Јуче је кроз наше амбуланте прегледан највећи број пацијената и то 66. Ово су бројке које говоре да се ми вјероватно налазимо у четвртом таласу ковида - истакла је Верхазова.

Она је навела да су симптоми који се најчешће јављају код заражених вирусом корона повишена температура, општа слабост, губитак чула окуса и мириса, дијареја, те на крају обострана упала плућа. Додала је да кашаљ код новозаражених у новом таласу ковида који није толико изражен.

Верхазова је рекла да међу зараженим лицима која су хоспитализована преовладавају особе средње животне доби, али да се на лијечењу налазе и млађи, чак од 16 и 17 година.

Она је апеловала на грађане да се вакцинишу.

Глас Српске