Форић: Сви грађани БиХ у Кабулу добро и на безбједном :: Semberija INFO ::

 

Форић: Сви грађани БиХ у Кабулу добро и на безбједном


САРАЈЕВО - Сви држављани БиХ који тренутно бораве у Кабулу су добро и на безбједном, на аеродрому, под војним обезбјеђењем, изјавио је Срни амбасадор БиХ у Исламабаду Сакиб Форић, који нерезидентно покрива и Авганистан.

Форић је рекао да су грађани БиХ смјештени на међународном аеродрому "Хамид Карзаи" у Кабулу у војним објектима и под војним обезбјеђењем америчких, британских и турских снага.


Он је додао да сви они имају контакт са Амбасадом у Пакистану, Министарством иностраних послова у Савјету министара и породицама, те да и он има директну комуникација са неколико њих који су му пренијели да имају храну и смјештај, те интернет.

"Грађане БиХ су њихови послодавци збринули тако да су им купљене и букиране карте за цивилне летове, међутим сви ти летови су суспендовани зато што приоритет имају војни", појаснио је Форић.

Према његовим ријечима, погоршала се безбједност на аеродрому тако што се ту затекло неколико десетина хиљада грађана, а чак неколико хиљада је успјело да пређе безбједносну ограду аеродрома, да изађу на писту и онемогуће слијетање и полијетање авиона.

Паници мјеста нема, истакао је Форић и додао да је у Кабулу мирно, без борбених дејстава, те очекује да ће се у наредних неколико дана ситуација још више стабилизовати и да ће бити омогућен повратак грађана БиХ.

"Дио који се тиче дешавања на самом аеродрому вјероватно ће данас- сутра бити уређен тако да се омогући слијетање и полијетање самих авиона", тврди Форић.

Форић је навео да је за данас био планиран лет за једног грађанина БиХ, а за четвртак, 19. августа за четворицу, док су остали планирани за наредних неколико дана, али сматра да неће бити отворени цивилни летови и да неће успјети да се укрцају у најављене чартер летове.

Могуће је да се на неку дестинацију превезу неким од војних летова, а од јутрос, како је навео, постоји нова могућност јер је упућена службена нота са именима и презименима грађана БиХ који би били евакуисани из Кабула у Пакистан, те смјештени у Исламабаду.

Форић тврди како талибани не желе да воде било какве борбе, веће желе да заштите странце, али и домаће становништво.

​Срна / Глас Српске