Новаковић Бурсаћ: Став СНСД-а годинама јасан :: Semberija INFO ::

 

Новаковић Бурсаћ: Став СНСД-а годинама јасан


САРАЈЕВО - Члан Интерресорне радне групе за измјене Изборног закона БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је Срни да је став СНСД-а када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ и Дома народа јасан, те да Република Српска подразумијева једну изборну јединицу и да нема потребе да се нешто мијења.

Бурсаћева је истакла да је индикативно да су све странке послије данашњег састанка са представницима међународне заједнице изашле са различитим погледима и да све то изазива сумњу да ли је тамо било икаквог договора и да ли га уопште може бити.


“Ми и даље сматрамо да је то ствар Федерације БиХ, док не видимо јасан договор међу странкама које то могу да изнесу својим посланичким капацитетом, не видим потребу да се ми превише укључујемо”, рекла је Бурсаћева.

Она је навела да је чуде коментари лидера опозиционих странака из Републике Српске Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића.

Бурсаћева је додала да се у њиховим изјавама скреће пажња на нешто што није кључни проблем у изборном законодавству и да се скреће пажња на неке такозване нове технологије.

“Те нове технологије нису нигдје примијењене, ни у ужем ни у ширем окружењу осим у једној или двије земље у Европи, па се бојимо да у свему томе виде неки свој жељени циљ у изборном резултату који не могу да добију регуларним гласовима и скретање пажње са кључних на мање битне ствари”, рекла је Бурсаћева.

Коментаришући полемику око измјена Устава БиХ и питање директног и индиректног избора, Бурсаћева је истакла да је СНСД и ту био јасан.

“Република Српска је једна јединствена административна и уставна категорија, а у смислу избора подразумијева једну изборну јединицу и не видимо никакав проблем у томе нити потребу да се нешто мијења. Како год се у ФБиХ договоре нама је прихватљив сваки договор”, навела је она.

Што се тиче уставних промјена, Бурсаћева је рекла да не долазе у обзир никакве промјене осим оних о којима ће бити постигнут највећи могући консензус унутар Репзублике Српске, ако буде потребе.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је данас након састанка са међународним званичницима Метјуом Палмером и Ангелином Ајхорст и представницима опозиције у БиХ, да је за СДС прихватљив непосредан избор чланова Предсједништва БиХ, а поржали би и асиметричан приступ према којем би у Републици Српској члан Предсједништва био биран директно, а у Федерацији БиХ посредно.

“Сматрамо да то има смисла јер већ имамо асиметричан систем код избора предсједника Републике Српске и предсједника ФБиХ што указује да је могуће и када је у питању члан Предсједништва БиХ с тим да би се избрисала одредница о националној припадности у Уставу БиХ”, рекао је Шаровић.

Шаровић је у изјави рекао да се разговарало и о другим питањима.

“Која су то друга питања са странкама такозване грађанске орјентације које су тренутно опозиција у Федерацији може само да се нагађа. Имајући на уму њихова заговарања какав модел БиХ желе да граде чуди ме њихово тако лежерно преговарање”, истакла је Бурсаћева.

Бореновић је након састанка рекао како нема конкретног приједлога и да су заблуди они који мисле да ће “владајућа коалиција донијети одговарајуће рјешење”, те тврди да “СНСД, ХДЗ и СДА опструишу и рад у Интересорној радној групи за измјене Изборног закона”.

Срна / Глас Српске