Американци славе Дан независности :: Semberija INFO ::

 

Американци славе Дан независности


ЊУЈОРК - Американци данас обиљежавају 245. рођендан своје државе ватрометом који ће изгледати сјајније него прије, хот-договима који ће бити укуснији и бендовима који ће звучати ведрије, након што је пандемија изнудила отказивање готово свих прослава прошле године.

Као и увијек, ватромети ће бити врхунац прославе празника 4. јул, преноси Ројтерс.

Два највећа пиротехничка шоуа биће одржана изнад Националног тржног центра у Вашингтону и изнад дијела Њујорка који одваја Менхетн од четврти Квинс и Бруклин.

Поједини традиционални догађи који се одржавају 4.јула, попут познатог Нејтеновог такмичења у конзумирању хот-догова на бруклинском острву Кони биће одржани тако да се омогући физичко дистанцирање због континуиране пријетње од ковида-19, од кога је преминуло више од 600.000 Американаца.

Након одмора проведеног у Мичигену амерички предсједник Џо Бајден враћа се у Бијелу кућу да би угостио око 1.000 људи, за које ће бити приређени бургери и ватромет.

-Прославићемо нашу независност као нације, као и напредак борбе против вируса. У данима који су пред нама имамо прилику да направимо нови почетак - рекао је Бајден групи наставника у петак.

Државни празник Дан независности обиљежава се широм САД, у знак сјећања на 4. јул 1776. када је донијета Декларација о независности, којом је проглашена самосталност од Велике Британије.

На тај дан бројним манифестацијама у градовима САД и престоници Вашингтону прослављају се историја, политичка традиција и амерички начин живота.

Очекује се да ће око 47 милиона Американаца путовати авионима или аутомобилима, према подацима Америчког удружења возача аутомобила.

То је пораст од 40 одсто у односу на прошлу годину.

​Танјуг / Глас Српске