ДАЧИЋ: ЗЕМЉЕ БАЛКАНА УМОРНЕ ОД УСЛОВА :: Semberija INFO ::

 

ДАЧИЋ: ЗЕМЉЕ БАЛКАНА УМОРНЕ ОД УСЛОВА


Предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да у ЕУ сигурно постоји "замор од проширења", као процеса који, када је ријеч о западном Балкану, траје од 2003, али и да у региону постоји "замор од приступања", постављања нових услова и продужавања рокова.

- Приступање ЕУ остаје наш стратешки циљ и ми ћемо радити све што је до нас. А ЕУ и државе чланице су те које ће донијети коначну одлуку о томе - рекао је Дачић, након састанака са предсједником Европског парламента Давидом Сасолијем, предсједавајућим Спољополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером и дебате са посланицима Одбора за спољне послове Европског парламента /АФЕТ/.

Дачић је новинарима у Бриселу рекао да се Европски парламент, без обзира на усвојене резолуције и различита мишљења посланика, залаже за наставак процеса проширења и убрзање евроинтеграција како Србије, тако и земаља западног Балкана.

- Када је ријеч о примједбама на даљи ток проширења оне се не тичу само Србије, већ и неких унутрашњих питања у ЕУ и спремности ЕУ на даљи процес проширења. У Европском парламенту не постоји та дилема, они су за проширење ЕУ и чак су критиковали одређена понашања земаља чланица и одбијања да се отворе преговори - истакао је Дачић.
Он је најавио и да ће се од 1. јула конкретније знати планови и агенда за наставак међустраначког дијалога у Србији.
Дачић је рекао да су га посредници Владимир Билчик, Тања Фајон, Едурад Кукан и Кнут Флекенштајн информисали да још чекају одобрење Европског парламента за путовања ван ЕУ.
 
(СРНА)