Лидери земаља ЕУ позвали на ревизију правила за слободно кретање :: Semberija INFO ::

 

Лидери земаља ЕУ позвали на ревизију правила за слободно кретање


БРИСЕЛ - Лидери земаља Европске уније позвали су на нову ревизију правила за слободно кретање унутар ЕУ до средине јуна, како би се даље олашкала путовања, али и поздравили препоруке за попуштање рестриктивних мјера за улазак грађана трећих земља у ЕУ.

У нацрту закључака другог дана самита у Бриселу, у које је Тањуг имао увид, лидери ЕУ позвали су на брзо стављање у функцију договорених дигиталних ковид сертификата који би од 1. јула трабало да постану норма за слободно путовање унутра ЕУ.

Лидери су се обавезали данас на донацију још најмање 100 милиона доза вакицна против ковид-19 до краја године, како би помогли земљама којима су вакцине и даље недоступне.

Они су констатовали и побољшање укупне епидемиолошке ситуације у Европи и изнели очекивања о постепеном остварању друштава.

Када је ријеч о вакцинацији, у Европском савјету констатују да је ЕУ највећи извозник ковид-19 вакцина у свијету и позивају на наставак напора како би се обезбиједио глобални приступ потребним дозама.

"ЕУ и земље чланице посвећене су убрзању расподјеле вакцина и планирају да до краја године донирају најмање 100 милиона доза и помогну развој производних капацитета", наводи се у закључцима самита лидера ЕУ у које је Тањуг имао увид.

Танјуг / Независне