У Српској првом дозом вакцинисано више од 88.000 људи :: Semberija INFO ::

 

У Српској првом дозом вакцинисано више од 88.000 људи


БАЊАЛУКА - У Републици Српској до сада је против вируса корона првом дозом вакцинисано више од 88.000 људи, а комплетно је вакцинисано 32.000, рекла је данас епидемиолог у републичком Институту за јавно здравство Јела Аћимовић.

Она је навела да је у Републици Српској са данашњим даном на располагању 271.940 доза вакцина против ковида 19, што је довољно за вакцинацију 136.000 људи.

Аћимовићева је на конференцији за новинаре након састанка у Бањалуци представника Института и ресорног министарства Српске са консултантом Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу за вакцинацију против ковида 19 Владаном Шапоњићем, навела да су СЗО и колеге из Србије пружили Институту у Српској огромну подршку, посебно када је почела вакцинација против вируса корона.

Она је истакла да је Србија кренула раније са вакцинацијом, да је врло успјешна у томе, те да много значе размјене искустава, препорука и слично.

Аћимовићева је навела да су у Републици Српској у првој фази вакцинисани здравствени радници, те запослени и смјештени у старачким домовима, додајући се ти људи и даље пријављују.

Она је рекла да је у овом моменту најбитније завршавање друге фазе вакцинације особа старијих од 65 година и особа са хроничним болестима.

„Да би убрзали процес вакцинације и оних људи који су по природи свог посла изложени ковиду 19, почели смо у мањем обиму трећу фазу вакцинације у оквиру Института, тако да и она тече и у овом моменту смо задовољни количином вакцина које имамо, одзивом на вакцинацију, заинтересованошћу становништва“, додала је Аћимовићева.

Шапоњић, који је и епидемиолог у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, рекао је на конференцији да су у Србији поносни на оно што је постигнуто, истичући да је вакцинисан огроман број људи, те да је више од 2.200.000 примило најмање једну дозу вакцине.

„Још је велики посао је пред нама, не можемо да кажемо да је близу крај. Желимо да наставимо овим темпом и да се вакцинише бар још толики број људи током ове године“, додао је Шапоњић.

Он је рекао да постоји огромна подршка извршних власти, без којих овај подухват не би могао да се спроведе у Србији и у Републици Српској.

„Надам се да ће у наредним мјесецима број расположивих вакцина у БиХ и Републици Српској бити велики и довољан и да ће здравствени систем моћи да одговори том изазову и спроведе вакцинацију на најбољи могући начин“, додао је Шапоњић.

Шапоњић, који је са надлежнима у Српској разговарао о процесу вакцинације у Српској и Србији, као и добрим праксама у овом процесу, рекао је да су до сада више пута размјењивали документа и разговарали, а да су данас жељели да дискутују о томе како би што боље спровели имунизацију.

Он је истакао да је имунизација огроман подухват који је тешко упоредити са било којим у новијој историји медицине.

„Имамо у логистичком погледу новине у смислу хладног ланца, услова чувања транспорта појединих вакцина, што је додатни изазов који се поставља пред здравствени сyстем и све остале учеснике од Владе со локалних самоуправа“, рекао је Шапоњић.

Мирза Пало из канцеларије СЗО БиХ рекао је да су вакцине дефинитивно средство које помаже да се заустави обољевање и смртност, али да нажалост нису доступне свима.

„Јако важно је континуирано ношење маски, физичка дистанца и хигијнена руку. То су мјере за које знамо да су успјешне и оно што ће помоћи да ставимо епидемију ковида 19 под контролу“, нагласио је Пало.

Он је рекао да тренутно нема довољно података да ли вакцинација са једном или двије дозе у потпуности спречава трансмисију вируса и због тога се наставља са свим доказаним здравственим мјерама.

Пало је нагласио да је препорука СЗО у овом тренутку да чак и особе које су пребољеле ковид приме двије дозе вакцине.


Срна / Глас Српске