Кривокапић: Посјета Српској представља заокрет :: Semberija INFO ::

 

Кривокапић: Посјета Српској представља заокрет


Фото - РТРС

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да данашњи дан и посјета Републици Српској представља заокрет јер је претходна црногорска власт заборављала одређене регионе који носе префикс који није најбољи начин прихватала.

- Ми желимо да то промијенимо. Није битно како се ко осјећа, шта је по националности јер је дошло вријеме да економија доминира на овим просторим - рекао је Кривокапић новинарима у Бањалуци послије састанка са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић.

Он је нагласио да управо Влада на чијем је челу шаље једну такву поруку - да је окренута бољој будућности и просперитету, првенствено грађана Црне Горе, те јачању и унапређену сарадње са свим сусједима.

- Због тога је ово прилика да у сваком разговору нађемо додирне тачке које ће управо бити симбол тог нашег заједништва, посвећености и боље сарадње. Наравно, за ту сарадњу потребно је да политика буде нешто што је гарант добре сарадње - рекао је Кривокапић.

Он је истакао да то Влада Црне Горе овог показује на најбољи начин.

- Осим додирних тачака које је поменула и предсједник Српске, желим да истакнем ону која је мени примарна да, пошто живимо у времену кризе, а некако је запало моју генерацију да стално живи у кризи, да је превазиђемо на најбољи могући начин и да покажемо максималну солидарност, јер ако ње нема у кризном периоду, онда ће је мање бити послије - навео је Кривокапић.

Према његовим ријечима, за Црну Гору је у овом тренутку најважније да дочека спремно туристичку сезону.

- Урадили смо све што је неопходно да би та сезона била на најбољи начин одрађена са становишта безбједности туриста који долазе код нас. Пошто је Црна Гора препозната као добра дестинација за туристе из Српске, надам се да ће то овог пута бити у већем броју него што очекујемо. Не могу да не кажем ону најбољу и најљепшу поруку коју је дао Алекса Шантић када је рекао за драгуљ Црне Горе - Боку Которску да је „невјеста Јадрана“ - рекао је Кривокапић.

Он је нагласио да и остали дио Црногорског приморја очекује туристе из Републике Српске са задовољством и да ће они бити драги гости.

- Потребна је само добра воља да се заборави да је пут од Бањалуке до Херцег Новог мало проблематичан, али да је изазован. Надам се да, пошто породично шпарамо новац, а шпарамо и вријеме, постоји и могућност авио-дестинације од Бањалуке до Тивта, те да ће то повећати број туриста - рекао је Кривокапић.

Жељка Цвијановић изјавила је данас да постоји велики простор за повећање спољно-трговинске размјене између Републике Српске и Црне Горе, те да су институције опредијељене да раде на том питању.

Цвијановићева је након састанка са предсједником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем нагласила да постоји читав низ значајних инфраструктурних пројеката на којима Српска и Црна Гора могу сарађивати, те као посебно значајан истакла изградњу магистралог пута Фоча-Хум.

Према њеним ријечима, ово ће бити суштински важна веза и за грађане Републике Српске и БиХ, с једне, и Црне Горе, с друге стране.
-Данашњи разговор био је у функцији онога што треба урадити да бисмо побољшали односе и да бисмо се боље разумијели - рекла је Цвијановићева.

Нагласила је да је са премијером Црне Горе разговарала о томе како да природну упућеност једних на друге подигну на виши ниво и обезвиједе читаву логистику да би ствари могле да се реализују.

- За поздравити је активност коју смо заједно озваничили, а то је укидање наплате путарине да би се обезбиједила лакша и јефтинија комуникација наших грађана са Црном Гором. С обзиром да идемо у сусрет туристичкој сезони, разговарали смо о спремности Црне Горе за пријем туриста - напоменула је Цвијановићева.

Предсједник Српске је истакла да је то посебно важно за грађане Српске, који су традиционално наслоњени на Црногорско приморје.
Цвијановићева је навела да та веза треба да буде двосмјерна, те позвала грађане Црне Горе да одмор проведу у мноштву туристичких садржаја у Републици Српској, почевиши од добрих бањских центара, планина, екстремних спортова, вјерског туризма и другог.

-Радује нас планирано увођење авио-линије која ће додатно побољшати могућност наших људи на путују. Наша жеља је да међусобне односе подигнемо на највећи могући ниво, да то буде природна веза као што је и са Србијом, али и да развијамо оно што је регионална сарадња на сваки могући начин - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да при томе треба да се користе и ресурси ЕУ која даје одређене могућности да се јачају такве регионалне или међудржаве везе.

- Ми смо овдје на располагању за сваки економски пројекат знајући да су наши привредници већ упућени једни на друге, али да им често треба управо та логистика која долази од самих институција - објаснила је Цвијановићева.

Састанак је, каже Цвијановићева, био прилика да премијера Црне Горе упозна са политичком ситуацијом, те истакне да су институције Српске стабилне и функционалне, као и да Влада Републике Српске ради свој посао.

- Имали смо тешке изазове у претхондном периоду обиљеженом пандемијом, али смо успјели проћи кроз тај период прилично стабилно. Наше болнице су функционисале, наш здравствени сектор јесте трпио велики притисак, али смо уз помоћ институција успјели пребродити кризу - нагласила је Цвијановићева и изразила очекивање да ће уз вакцинацију сви ући у неки мирнији период.

Цвијановићева је навела да је буџет Српске стабилан, да се на вријеме извршавају све обавезе.

- Задовољна сам чињеницом да је Влада испреговарала и ушла у важну активност која се односи на повећање плата, чиме шаљемо поруку да смо функционални и да можемо извршавати своје оабвезе, али превасходно водимо рачуна о нашим грађанима и на који начин подићи ниво потрошње - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је Кривокапићу захвалила на посјети, те изразила наду да ће све о чему су разговарали бити и реализовано.

Срна / Глас Српске