Хрватска блокира транзит робе из БиХ :: Semberija INFO ::

 

Хрватска блокира транзит робе из БиХ


Република Хрватска, односно Министарство мора, промета и инфраструктуре донијело је „Правилник о одређивању јавних цеста" по којима се мора одвијати транзитни саобраћај, а који ће нанијети велику штету превозницима у БиХ, тврде у Спољнотрговинској комори БиХ која тражи од надлежних институција БиХ хитну реакцију.

Наиме, како наводе у свом допису, новим Правилником су одређени су путеви по којима се мора одвијати транзитни саобраћај теретних возила изнад 7,5 тона носивости у укупне дужине до 14 метара гдје је пропуштено утврђивање јавних путева које воде до и од појединачних граничних прелаза између БиХ и Хрватске.

„На овај начин онемогућено је кориштење тих граничних прелаза за транзит роба из БиХ кроз Републику Хрватску са низом негативних посљедица на привреду значајног дијела БиХ, што не само да је у супротности са Уговором о граничним прелазима, него је и у супротности са одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању", наводи се у допису СТК БиХ.

Ти прелази су дефинисани као прелази за међународни путни превоз роба на основу Уговора између БиХ и Хрватске, а у питању су Иваница-Горњи Бргат, Велика Кладуша –  Маљевац, Брчко – Гуња, Стрмица – Стрмица те Осоје – Вињани Горњи.

Крши се уговор из 2013. године

Међутим, тим правилником пропуштено је утврдивање јавних путева које воде до и од појединих граничих прелаза измеду Босне и Херцеговине и Хрватске који су дефинисани као гранични прелази за медународни путни превоз роба, темељем Уговора између двије земље о граничним прелазима из 2013. године.

У иницијативи наводе реакције привредника, тако и Владе Унско-санског кантона, са захтјевима за рјешвање овог питања које може изазвати огромне, негативне посљедице по привреду у БиХ.

"У вези са изнесеним, молимо за хитно реагирање и дјеловање, како би се оклонили пропусти у пропису Хрватске и исти ускладили са важећим Уговором о граничним прелазима и одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању", апелују из СТК БиХ.

Поручују и како већ долазе реакције привредника и Владе Унско-Санског кантона са захтјевима за рјешавање овог проблема који како упозоравају може изазвати огромне негативне посљедице по привреду БиХ.

И Позитив, удружење које окупља привреднике из БиХ реагирало је овим поводом. Траже хитно преиспитивање Правилника те да се у циљу добросусједских односа омогући транспартентан и слободан развој бх. и европског тржишта.

Објашњавају да су Правилником најдиректније погођени привредници из УСК, посебно са подручја Велике Кладуше, Цазина Бужима и Босанске Крупе, који користе ГП Маљевац за извоз у земље Европске уније.

"Са подручја ове четири општине око 200 привредних субјеката користе транзитни пут преко граничног прелаза Маљевац. Само с подручја општине Велика Кладуша годишње се реализује око 4.900 извоза и 5.600 увоза са камионима чија маса прелази 7,5 тона, што ће због дужине пута и времена чекања додатно повећати трошкове за око 2,6 милиона КМ годишње за привреднике из Велике Кладуше", наводе из овога удружења.

Глас Српске