Светом архијерејском литургијом започело засједање Сабора СПЦ :: Semberija INFO ::

 

Светом архијерејском литургијом започело засједање Сабора СПЦ


БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије у саслужењу са отечаствених архијереја служи свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Београду, чиме је започело редовно годишње засједање Сабора Српске православне цркве (СПЦ), које окупља владике из земље и иностранства.

Након богослужења слиједи радни дио, затворен за јавност, на којем се доносе одлуке из живота Цркве, али често и заузимају ставови који и имају политичку тежину.

Патријарх Порфирије први пут предсједава Сабору, а радни дио Сабора ће, како је најављено, због епидемиолошке ситуације бити одржан у крипти храма, умјесто у Патријаршији, како је било уобичајено.

Засједање почиње на празник Светих Ћирила и Методија, Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Саве на Врачару коју ће служити патријарх уз саслужење архијереја.

Очекује се да ће главне теме овог највишег законодавног црквеног тијела бити избор митрополита загребачко-љубљанског, митрополита црногорско-приморског, као и епископа ваљевског.

Мјесто митрополита у Загребу остало је упражњено избором Порфирија за патријарха, док је Митрополија црногорско-приморска остала без митрополита смрћу Амфилохија, као и епархија ваљевска након смрти свог епископа.

Тема Сабора ће свакако бити и Темељни уговор о заштити СПЦ у Црној Гори, који ће, како је најављено, потписати патријарх Порфирије и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Овим уговором би требало да се стави тачка на неспоразуме по питању односа црногорске државе према СПЦ и заштити њене имовине у Црној Гори.

Стање на Косову и Метохији и безбједност српског становништва у јужној српској покрајини стална је тема Сабора СПЦ, а данашња седница ће бити одржана само два дана након што су привремене приштинске власти од Унеска тражиле да се четири споменика српске културе на КиМ, која се налазе на листи светске културне баштине изостави из категорије „у опасности“.

Приштина, наиме, тражи да се промијени земља поријекла гдје су ови споменици заведени, а поново су изразили спремност приступања тој организацији УН, што им до сада није пошло за руком.

Реч је о манастиру Високи Дечани, Пећкој патријаршији, манастиру Грачаница и цркви Свете Петке у Призрену.

За очекивати је да ће се архијереји СПЦ осврнути и на овај захтев Приштине и заузети црквени став.

 Устоличење Његове светости патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији, које је требало да се одржи данас, одгођено је због епидемиолошких мјера.

Танјуг / Срна / Глас Српске