Почиње први Сабор СПЦ од избора Порфирија за патријарха :: Semberija INFO ::

 

Почиње први Сабор СПЦ од избора Порфирија за патријарха


БЕОГРАД - У београдском Храму Светог Саве данас ће почети редовно засједање Сабора Српске православне цркве, прво од избора митрополита заграбачко-љубљанског Порфирија за патријарха, фебруара ове године.

Очекује се да ће главне теме овог највишег законодавног црквеног тијела бити избор митрополита загребачко-љубљанског и црногорско-приморског, као и епископа ваљевског.

Мјесто митрополита у Загребу остало је упражњено избором Порфирија за патријарха, док је Митрополија црногорско-приморска остала без митрополита смрћу Амфилохија, као и епархија ваљевска након смрти свог епископа.

Тема Сабора ће свакако бити и Темељни уговор о заштити СПЦ у Црној Гори, који ће, како је најављено, потписати патријарх Порфирије и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Овим уговором би требало да се стави тачка на неспоразуме по питању односа црногорске државе према СПЦ и заштити њене имовине у Црној Гори.

Стање на КиМ и безбједност српског становништва у јужној српској покрајини стална је тема Сабора СПЦ, а данашња сједница ће бити одржана само два дана након што су привремене приштинске власти од Унеска тражиле да се четири споменика српске културе на КиМ, која се налазе на листи свјетске културне баштине изостави из категорије "у опасности".

Приштина, наиме, тражи да се промијени земља поријекла гдје су ови споменици заведени, а поново су изразили спремност приступања тој организацији УН, што им до сада није пошло за руком.

Ријеч је о манастиру Високи Дечани, Пећкој патријаршији, манастиру Грачаница и цркви Свете Петке у Призрену.

За очекивати је да ће се архијереји СПЦ осврути и на овај захтјев Приштине и заузети црквени став.

Раније планирано устоличење Порфирија у трон патријарха у Пећкој патријаршији на овом Сабору одложено је из епидемииолошких разлога.

Засједање Светог архијерејског Сабора почење светом архијерејском литургијом коју ће служити патријарх Порфирије с архијерејима.

Танјуг / Независне