ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ БХ РАДИЈА 1 – ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ БХ РАДИЈА 1 – ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА


БХ Радио 1 (BHR1) данас обиљежила велики јубилеј - 20 година од почетка емитирања програма, а Телевизија БиХ (BHT1) 19 година од емитирања првог дневника BHT1 на ентитетским емитерима.

Емитирање програма БХ Радија 1 услиједило је након одлуке високог представника у октобру 2000. године , којом су створени законски оквири за успоставу Система јавног емитирања у БиХ и успоставу Јавног сервиса БиХ.

Мисија Радија Босне и Херцеговине је да служи јавности Босне и Херцеговине, са програмима који задовољавају њихове потребе за информирањем, образовањем и забавом, те да допринесе одбрани и развоју суштинских вриједности демократског друштва.

"Ја сам сретна што се 7. маја 2020. године покренуо државни пројекат, радили смо нас неколицина старијих са младом генерацијом, младим дипломирнаим новинарима који нису имали дана искуства, чудо је да смо успјели.", казала је уредница првог дневника BHT1 Душка Јуришић.

На самосталној фреквенцији, BHT1 са цјелодневним програмом емитира се од љета 2004. године.

"Рад на BHT1 је огромно искуство за моје колеге и мене. Ово је било нешто ново за нас, овдје смо почели градити своју професиналну каријеру.", истакао је Сеид Масница, који од 2002. године ради на БХРТ-у.

Повијест електронских медија у Босни и Херцеговини започео је 10. 4 . 1945 . када је Радио Сарајево стартао са емитовањем програма. Прва телевизијска емисија из студија ТВ Сарајево емитирана је 1961. године. У том периоду, РТВ Сарајево је била равноправна чланица Југословенске радиотелевизије (ЈРТ).

У октобру 1991. године , РТВ Сарајево је трансформирана у РТВ БиХ, као јавно предузеће. РТВ БиХ излази из ЈРТ-а, а од 1. 1 . 1993 . постаје активна чланица ЕБУ-а.

Радиотелевизија Босне и Херцеговине је независни јавни емитер на нивоу државе Босне и Херцеговине, који производи и емитира домаћи и међународни радијски и телевизијски програм, као и мултимедију за јавност у демократској, мултинационалној, мултикултуралној и плуралистичкој држави Босни и Херцеговини.