НА ДАНАШЊИ ДАН ослобођен концентрациони логор Јасеновац :: Semberija INFO ::

 

НА ДАНАШЊИ ДАН ослобођен концентрациони логор Јасеновац


На данашњи дан 30. априла 1945.године вођа њемачких нациста Адолф Хитлер, творац највеће машинерије масовног злочина у историји, у Другом свјетском рату је с љубавницом Евом Браун извршио самоубиство у бункеру код Берлина.

Уз подршку крупне буржоазије и реваншиста, жељних освете због пораза Њемачке у Првом свјетском рату и захваљујући попустљивим западним демократијама, искористио је материјалну биједу и незадовољство Нијемаца, наметнуо им се као вођа и повео у катастрофу и њих и човјечанство. У Првом свјетском рату је као добровољац заробљен, 1921. је постао шеф Националсоцијалистичке радничке партије Нјемачке, 9. јуна 1923. је покушао пуч у Минхену због чега је осуђен, али је брзо пуштен из затвора, а 1925. је реорганизовао странку на војничкој основи. 

Истог дана исте године, дијелови 45. дивизије Југословенске армије, који су прогонили већ разбијене њемачке и хрватске јединице, у Другом свјетском рату су ослободили усташки концентрациони логор "Јасеновац", у којем је ликвидирано најмање 700.000 Срба, Јевреја и Рома. При повлачењу усташе су масакрирале логораше, тако да их је једва стотињак дочекало ослободиоце. Јасеновац је током рата био највећа "фабрика смрти" на Балкану, која је "радила" од љета 1941. године.

На данашњи дан 1953. године у Београду за посјетиоце отворен Жељезнички музеј, први такав у Југославији, основан у фебруару 1950. године

Приликом напада на мост на ријеци Лим у црногорском градићу Мурино, НАТО авијација 1999. године усмртила најмање шест цивила, укључујући три дјевојчице између 10 и 13 година. НАТО авијација срушила мост на Западној Морави у Трстенику, усмртивши двоје цивила на њему.

Некадашњи агент хрватске Службе за заштиту уставног покрета Рикард Павелић 2000. године потврдио да је у Госпићу у току ноћи, 18. септембра 1991. године, убијено између 150 и 160 лица, углавном Срба, директно оптуживши Тихомира Орешковића и војног команданта Мирка Норца да су руководили одвођењима и убијањем.

Дешавања у Бијељини