Вирусни имунолог: Сезонска вакцинација против короне неће бити потребна :: Semberija INFO ::

 

Вирусни имунолог: Сезонска вакцинација против короне неће бити потребна


Вирусни имунолог у Центру за инфектолошка истраживања у Брауншвајгуу у Њемачкој Лука Чичин-Шаин изјавио је да сматра како сезонска вакцинација против вируса корона неће бити потребна, као што је потребно за вирус грипа који се, како додаје, брже развија.

"Вирус короне, за разлику од грипе, има само један елемент. Мислим да ћемо дуже бити заштићени цјепивом или комбинацијом цјепива које ће садржавати три или четири варијанте. Видјет ћемо на крају што је истина и хоће ли ова предикција бити точна", додао је Чичин-Шаин у Дневнику загребачке телевизије "Н1".

Коментаришући епидемиолошку ситуацију у Хрватској он каже да су "мјере получиле резултате".

“Бројке у већини Хрватске не иду ни горе ни доле, нејасно је што ће се сљедеће догодити. У ПГЖ-у се већ други тједан заредом бројке спуштају, што говори да су мјере получиле резултат и да можемо утјецати на исход”, прокоментарисао је.

Осврнуо се на ситуацију у Њемачкој, рекавши да је погрешан утисак да је тамо на снази "локдаун".

"Постоје разне могућности ширења вируса. Ствара се фама да мјере не дјелују, да је све стихијски, ствара се некакав пандемијски нихилизам. То није реално. Тамо гдје се уводе мјере које омогућавају ширење вируса, оне и получују резултате", истиче вирусни имунолог.

Додаје да се нада да ће трећи талас ускоо бити иза нас.

"У јеку је кампања цијепљења која се убрзава. Можемо се надати да ће тај врхунац ускоро бити иза нас", каже Чичин-Шаин.

О новим сојевима и цјепиву

Што се тиче Индије, каже да је иста ствар као и с јужноафричким сојем: “То су сојеви који су настали, не игром случаја, него због еволуције вируса који се прилагођава томе да је све више људи који су серопозитивни и њихова протутијела су у стању исконтролирати изворни вирус, али мутирани је у стању расти јер га протутијела добро не препознају. Ипак, препознају га донекле”, рекао је и додао како постоје резултати студија који говоре да, ако смо цијепљени два пута, нови сојеви буду неутрализирани.

“Све иде у смјеру да се стварају мултивалентна цјепива која ће садржавати комбинацију мРНА из британског соја и других који се релевантни, а међусобно различити. Треба размислити који сојеви постају доминантни”, рекао је.

Независне новине