Чудо у Њемачкој: Мјесто без вируса корона :: Semberija INFO ::

 

Чудо у Њемачкој: Мјесто без вируса корона


Село у које још није успио доћи вирус корона налази се у идили њемачког средогорја Хунсрук, недалеко од ријеке Мосел, југозападно од Кобленца.

У њему су брижно рестауриране традиционалне куће с дрвеном скелетном конструкцијом. Има ватрогасни дом, основну школу, огромну цркву у центру села. Заправо једно село као и многа друга у Њемачкој.

Али ово село које се зове Лиег и има око 400 становника управо пише причу која звучи тако невјероватно да многи говоре о "чуду из Лиега". Од почетка епидемије у Њемачкој се већ заразило више од три милиона људи, у неким општинама је тренутно седмодневна инциденција на 100.000 становника више од 400.

У Лиегу је инциденција једнака нули. И то не само сада. Током протеклих 14 мјесеци овдје није забиљежен ниједан случај инфекције. Као да се ово село налази под имагинарним стакленим звоном које спречава продор вируса.

Ову невјероватну причу прича начелник Хајнц Цилес (57).

"Досад смо имали јако велику срећу, наравно то је још увијек само тренутно стање. Можда горе имамо неког анђела заштитника који каже ово село ћемо пустити на миру", каже он.

Цилесов телефон већ двије седмице не престаје да звони. Након што су локалне новине објавиле чланак о "чуду од села" још се није наслућивало какву ће медијску лавину то покренути. Репортери долазе један за другим, хоће да знају шта то Лиег чини друкчије и боље од других. Шта је, дакле, тајни рецепт, осим мало среће?

"Имамо одличну сеоску заједницу, пуно волонтера који се одмах укључују и прихватају посла. Сви се виде као дио тима Лиега и сарађују", каже Цилес.

Младеж је преко ноћи створила сервис за куповину назван "Млади за старе", један тим је редовно обилазио старије особе, родитељи чија дјеца иду у основну школу су скупљали новац за два вентилатора учионица.

И даље желе остати без инфекција

"То што политика често прокламује, али не проводи, то ми узимамо у властите руке", каже поносно начелник.

Лиег проводи оно чиме се поносе бројна села у Њемачкој. Људи се познају и воде бригу једни о другима. И нико не долази на идеју с обзиром да је инциденција једнака нули да вирус можда уопште не постоји.

"У Лиегу ни једна једина особа не оспорава постојање вируса корона”, каже Цилес и додаје: "људи се придржавају правила, разборити су и дисциплиновани и прихватају чињеницу да имамо пандемију с далекосежним посљедицама за цијели свијет".

Иако 90 одсто запослених из Лиега путују у неко од околних мјеста, досад је село остало поштеђено короне.

"Нула мора остати", старо је фудбалско правило, само ако не примиш гол можеш побиједити. Људи у Лиегу су прихватили то начело.

Али, Хајнц Цилес напомиње:

"Ми то не гледамо као такмичење, Боже сачувај. Увијек се може догодити да неко буде инфициран".

Куће за одмор ипак затворене

Кад би Мартин Вејл своје апартмане за одмор рекламирао нултом инциденцијом у Лиегу, његова понуда би била траженија него иначе. Његов "Ландхоф Лиег" привлачи туристе планинарским стазама, јахањем за које има двије исландске кобиле и најљепшим њемачким висећим мостом. Али, од другог студеног Вејл не смије апартмане изнајмљивати туристима.

Такве су одредбе, упркос инциденцији која је једнака нули.

"Помало подвојено гледам на то, јер су апартмани с једне стране предестинирани за непроблематично примање гостију, без контакта. С друге стране, желимо ли да људи који долазе и неке регије с инциденцијом 300 овдје проводе одмор?", каже он.

Чуду из Лиега доприноси и то што нико не жели бити први који је у село донио вирус. То не жели ни Мартин Вејл, иако пандемија угрожава његову егзистенцију, без обзира на помоћ коју је добио од државе. Медијска помпа око Лиега могла би имати позитиван учинак.

"Можда ће то људима остати у сјећању па можда дођу и неки нови гости".

Сад имају и центар за тестирање на корону

Недалеко од апартмана Мартина Вејла налази се мала дворана Хунсрук-Хале. Ту се суботом сви становници могу тестирати једанпут седмично, у времену од 15 до 17 сати. Након неколико минута добијају резултат. То је организовало сеоско ватрогасно друштво, тачније главни ватрогасац Томас Викерт.

"Кад су људи за то чули одјек је био углавном позитиван. Нико није рекао да у томе неће учествовати, напротив. Лјуди се веселе што имају центар за тестирање у непосредној близини", каже Викерт.

Сваке суботе ће осам ватрогасаца у сарадњи с Црвеним крстом провјеравати траје ли и даље невјероватна прича из Лиега.

Хајнц Цилес већ има идеју, шта да направи ако до јесени не буде случајева инфекције.

"Ако заиста успијемо проћи пандемију без случаја инфекције короном, онда ћемо приредити велику сеоску прославу", каже он.

(Deutsche Welle)