Гудељевић: У уторак стиже први контингент вакцина Фајзер :: Semberija INFO ::

 

Гудељевић: У уторак стиже први контингент вакцина Фајзер


САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић изјавила је данас у Сарајеву да би у уторак, 4. маја, у БиХ требало да стигне први контингент вакцина "фајзер" против вируса корона наручених путем "Ковакс" механизма.

Гудељевићева је након примопредаје кинеске донације од 50.000 вакцина, новинарима рекла да је из "Ковакс" механизма најављено да ће наредне седмице доћи свих 106.000 "фајзер" вакцина, али не истог дана.


"Први контингент требао би да дође већ у уторак, а остале испоруке би требале да буду 7, 9. и 15. маја. Тешко је са сигурношћу рећи јер све зависи од организације транспорта", нагласила је Гудељевићева.

Када је ријеч о доласку вакцина произвођача "Астра Зенека", Гудељевићева је рекла да БиХ није добила конкретан датум, већ да је речено да би вакцине требале стићи крајем априла или почетком маја, али да се тачан датум још чека.

Према њеним ријечима, Министарство цивилних послова је успоставило је контакт са неколико произвођача одобрених у ЕУ – "Фајзер", "Модерна", "Астра Зенека" и "Џонсон и Џонсон", те да су неки разговори већ обављени.

"Ми те разговоре не обављамо сасмостално, већ смо их ми организовали и позвали представнике ентитета који договарају наруџбе и плаћају вакцине. За сада смо у фази обављања разговора. Највећи проблем јесте што нико не може да нам гарантује да ћемо одмах добити вакцине", појаснила је Гудељевићева.

Она је додала да ће јавност бити упозната чим буде конкретних резултата.

Упитана о такозваним "ковид пасошима", Гудељевићева је навела да је БиХ од ЕУ затражила нацрт приједлога и потребне информације о том пасошу, који планирају уводити, уколико дође до усаглашавања унутар Уније, како би се БиХ могла благовремено припремити.

"Према расположивим информацијама, то би требала бити легитимација, која би имала чип или бар код са информацијама о лицу, да ли је преболовало вирус корона, да ли је вакцинисано, односно да ли посједује урађен неки тест на присуство вируса корона", рекла је Гудељевићева.

​Срна / Глас Српске